EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Ponta şi Antonescu spun că USL va câştiga alegerile şi va guverna cu sau fără Băsescu preşedinte

 Liderii Uniunii Social Liberale Victor Ponta (PSD) şi Crin Antonescu (PNL) au răspuns, marţi seara, la Antena 3, afirmaţiilor preşedintelui Traian Băsescu cu privire la faptul că USL nu va putea primi guvernarea chiar dacă obţine 51% la alegerile din 2012 decât dacă cele două formaţiuni fuzionează.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, şi-a exprimat convingerea că dacă jumătate plus unu dintre români va vota USL, Uniunea va forma Guvernul.

„USL n-am făcut-o pentru Băsescu, ci am făcut-o pentru românii care, probabil, vor vota USL. Eu cred că Băsescu e un iresponsabil ca întotdeauna şi cuvintele lui nu valorează doi bani, pentru că minte, pentru că astăzi spune invers decât a zis ieri şi mâine invers decât azi. Deci repet, nu dau doi bani pe cuvintele lui Băsescu, nu mă interesează foarte mult Băsescu.

Sunt absolut convins că dacă jumătate din români ne vor vota la următoarele alegeri, vom forma Guvernul, vom avea un alt preşedinte decât Băsescu şi vom încerca să reparăm toate relele făcute de Băsescu şi de ai lui în această perioadă, aşa încât, repet, pentru mine ce spune Băsescu este absolut zero”, a afirmat liderul PSD.

La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, crede că opoziţia va păstra alianţa şi va câştiga alegerile cu mult peste 50% şi va guverna „cu sau fără Traian Băsescu preşedinte”.

„Din momentul în care a început să se discute despre constituirea USL, Traian Băsescu şi propaganda lui ca şi tovarăşii săi de drum, din ce în ce mai puţini, dar din ce în ce mai interesanţi, au avut câteva teme: unu: că nu vom putea face această alianţă – am făcut-o; doi: că nu ne vom putea înţelege asupra parităţii – ne-am înţeles; că nu vom putea face un program realist şi echilibrat – l-am făcut; că în momentul în care vom începe să discutăm desemnări de candidaţi comuni, va exploda Uniunea – nu explodează.

După aceea a fost că nu vom putea face 50% plus unu, fapt dovedit din atmosfera din mai toate sondajele, cu excepţia celebrului sondaj al lui Dan Andronic, că facem şi peste 50%. Acum ideea pe care domnul Băsescu şi cei mai recenţi tovarăşi de drum ai săi încearcă să o vândă este că degeaba facem şi 90%, face domnia sa ceva şi rupe această alianţă şi nu vom guverna. Vom păstra această alianţă, vom câştiga alegerile cu mult peste 50% şi vom guverna, cu sau fără Traian Băsescu preşedinte, mai degrabă fără”, a afirmat Antonescu.

În ceea ce priveşte o eventuală suspendare a lui Traian Băsescu, Antonescu a precizat că modul în care preşedintele consideră că are puteri discreţionare în a alcătui Guvernul, indiferent de votul popular, reprezintă „un motiv de suspendare”.

Întrebat dacă USL îi va suspenda pe Băsescu în urma acestor declaraţii, liderul PNL a afirmat: „Nu e vorba doar de declaraţii, e vorba de acţiuni”.

El a reamintit faptul că atunci când s-a constituit în Parlament o majoritate, „majoritatea pro-Johannis”, atunci Băsescu a spus că nu ar fi trebuit să se meargă la tribunal să se facă o alinaţă.

„Nu-l mai luăm în seamă, vorba domnului Ponta, nu-l mai luăm în seamă pe domnul Băsescu. Luăm în seamă faptul că avem un preşedinte care ignoră, anunţă dinainte că va ignora voinţa electoratului şi, de asemenea, trebuie spus foarte clar că USL, care şi-a depus de multişor actele la tribunal, a avut nişte amânări datorită unor contestaţii, s-au rezolvat, dar e termen în 15 august – va fi o alianţă politică şi electorală perfect legală şi în momentul în care ea va câştiga alegerile, nu vom mai sta să vedem dacă vrea domnul Băsescu sau nu să recunoască votul acesta al românilor”, a spus Antonescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la B1 TV, că nu şi-ar dori o „coabitare” la guvernare după alegerile din 2012 cu Uniunea Social Liberală.

„Am mai coabitat cu Guvernul Tăriceanu susţinut de PSD. Sigur că nu-mi convine, nu mi-ar conveni situaţia, dar electoratul va decide în ce formule se vor aşeza lucrurile”, a spus preşedintele, întrebat despre o eventuală coabitare la guvernare cu USL.

Şeful statului a afirmat că USL va avea probleme după alegerile parlamentare în ceea ce priveşte desemnarea premierului şi că numai o fuziune între PSD şi PNL ar putea rezolva situaţia.

„Oricum trebuie citit cu multă atenţie art. 103 din Constituţia României (al. 1 – preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament – n.r.). Să fie atenţi că în Constituţia României se vorbeşte de partidul care obţine 51% şi nu de alianţe. Dacă fuzionează e altceva, PNL cu PSD. Dacă fuzionează şi obţine 51% sunt pe art. 103, ca alianţă însă au o mare problemă”, a afirmat Traian Băsescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata