EUR
USD
GBP
5,35 RON
(+0.31%)
CHF
BGN
2,46 RON
(+0.69%)
BYN
1,67 RON
(+1.01%)
CAD
3,07 RON
(+0.18%)
RSD
0,04 RON
(-0.06%)
AUD
2,94 RON
(-0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.8%)
CZK
0,19 RON
(-0.42%)
INR
0,05 RON
(+1%)

Google acuză Microsoft, Apple şi Oracle de „orchestrarea” unui plan împotriva Android

 Directorul Departamentului juridic al Google, David Drummond, a acuzat miercuri Microsoft, Apple şi Oracle de „orchestrarea unei campanii ostile” de achiziţionare de patente pentru a frâna succesul sistemului Android, conform informaţiilor publicate pe bloug-ul companiei, informează agenţia EFE.

Directorul companiei californiene a afirmat că cele trei mari companii informatice, împreună cu altele mai mici, s-au pus de acord pentru cumpărarea de patente de la companiile de software Nortel şi Novell „pentru a se asigura că Google nu le obţine”.

Potrivit lui Drummond, scopul planului este de a încasa de la Google 15 dolari pentru fiecare dispozitiv Android care iese pe piaţă cu drept de utilizare a tehnologiei patentate.
„Un scop este acela de a face mai scumpă pentru producători utilizarea Android faţă de Windows Mobile”, a explicat Drummond.

De la lansarea sa, în 2008, Android a crescut până a ajuns sistemul operaţional cel mai popular din lume pentru „telefoanele inteligente”, cu o cotă de piaţă de 48 %, conform datelor pentru al doilea trimestru din 2011 ale firmei de consultanţă Canalys.

„Peste 550.000 dispozitive Android sunt activate zilnic, printr-o reţea de 39 de producători şi 231 distribuitori”, a subliniat directorul Google.
„Patentele aveau ca obiectiv impulsionarea inovării, dar, în ultimul timp, sunt folosite ca arme pentru a o stopa”, a mai spus el.

Drummond a explicat că realizarea unui telefon din „gama înaltă” ar putea implica în jur de 250.000 de cereri de patente şi că firmele concurente vor „să impună o taxă”.

„În loc să concureze prin noi caracteristici sau aparate, o fac prin dispute”, a afirmat oficialul Google, care a calificat această strategie drept „anticoncurenţială” şi a avertizat să se va crea o bulă pe piaţa patentelor.
„Victoria obţinută Microsoft şi Apple la licitaţia pentru lista de patente a Nortel, în valoare de 4,5 miliarde dolari, a fost de circa cinci ori mai mare faţă de preţul estimat”, a subliniat Drummond, care speră ca aceste achiziţii să fie investigate de autorităţile de concurenţă din SUA.

Microsoft, Apple şi Oracle nu s-au pronunţat încă în legătură cu acuzaţiile directorului Google.

Google deţine un redus număr de petente şi intenţionează să-şi dezvolte licenţele pentru a preveni posibile litigii. Recent a achiziţionat o mie de licenţe ce au fost dezvoltate de IBM.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata