EUR
4,84 RON
(-0.02%)
USD
4,25 RON
(+0.3%)
GBP
5,32 RON
(+1.16%)
CHF
4,53 RON
(+0.11%)
BGN
2,47 RON
(-0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.36%)
CAD
3,13 RON
(+0.71%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,96 RON
(+0.6%)
JPY
0,04 RON
(+0.34%)
CZK
0,18 RON
(+0.17%)
INR
0,06 RON
(+0.68%)

Procurorii cer arestarea a 18 persoane în dosarul înmatriculărilor ilegale

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au emis ordonanţe de reţinere pe numele a 18 persoane în dosarul maşinilor de lux înmatriculate ilegal, urmând ca inculpaţii să fie duşi joi la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Printre cei reţinuţi se află trei angajaţi de la Registrul Auto Român (RAR), un jandarm, un poliţist şi un lucrător de la Serviciul Permise Auto şi Înmatriculări Bucureşti.

Procurorii au început urmărirea penală faţă de 37 de persoane în acest dosar, pentru săvârşirea a 26 de infracţiuni de înşelăciune, 18 infracţiuni de fals, 8 infracţiuni de corupţie şi abuz în serviciu, 7 infracţiuni de tăinuire şi favorizarea infractorului, 3 infracţiuni de divulgare a unor informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi o infracţiune de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu permisul de conducere anulat.

„În cauză se efectuează cercetări cu privire la introducerea în mod fraudulos pe teritoriul României a 15 autoturisme (marca Audi, Mazda, BMW, Chrysler, Citroen, Opel, Volkswagen, Skoda, Mercedes Benz, Alfa Romeo, Nissan, Mitsubishi şi Dacia) sustrase sau închiriate din străinătate, fără intenţia de a fi restituite, de către o grupare infracţională compusă din învinuiţii din cauză”, se arată într-un comunicat al DGA.

Autoturismele erau închiriate din străinătate de la societăţi de profil şi introduse în ţară anterior expirării perioadei de închiriere, iar pe teritoriul României acestora le erau falsificate documentele de provenienţă, în vederea înmatriculării ulterioare. După falsificarea documentelor de provenienţă, cu complicitatea unor funcţionari din cadrul RAR şi SRPCIV, autoturismele erau înscrise în circulaţie, după care erau valorificate prin intermediari.

„S-a mai stabilit că un alt mod de operare a învinuiţilor consta în identificarea de autoturisme înmatriculate legal pe teritoriul României, similare ca model, marcă şi an de fabricaţie celor de provenienţă ilicită, în vederea falsificării ulterioare a documentelor de identificare ale autoturismelor aduse în ţară în mod nelegal.

În acest sens, învinuiţii beneficiau de sprijinul unor poliţişti sau alţi funcţionari care le efectuau verificări în evidenţele oficiale şi le comunicau datele privind situaţia juridică a unor autoturisme. Cu datele astfel obţinute, învinuiţii ‘fabricau’ documente pentru autoturismele sustrase, singura posibilitate de descoperire a falsului fiind verificarea seriei de şasiu a autoturismului, verificare care se face doar în cazul înstrăinării autoturismului sau în ipoteza expirării inspecţiei tehnice periodice”, mai arată comunicatul.

Anchetatorii spun că scopul final al învinuiţilor era ca, în final, autoturismele să fie vândute unor cumpărători de bună credinţă în vederea realizării în acest mod a unor foloase materiale injuste.

Prejudiciul cauzat de învinuiţi prin activitatea infracţională desfăşurată în cauză, în cazul a 15 autoturisme, depăşeşte suma de 200.000 de euro, se mai arată în comunicat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata