EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Germania are un site unde credincioşii pot evalua activitatea clericilor

Credincioşii germani au de acum posibilitatea de a evalua performanţa preoţilor lor şi de a posta comentarii cu privire la activitatea acestora pe un nou site, scrie Daily Telegraph în ediţia de joi (04 august 2011).

Hirtenbarometer /barometrul „păstorilor”/ oferă credincioşilor şansa de a posta comentarii laudative sau critici acide despre predicatorii locali sau despre înalţi membri ai clerului, într-un anonimat complet.

Site-ul permite, de asemenea, enoriaşilor să evalueze performanţa clericilor, potrivit unor caracteristici cum ar fi „standardul serviciului religios”, „lucrul cu tinerii” şi „credibilitatea”.

Punctajul obţinut de clerici este figurat cu ajutorul culorii unei oi /în acord cu ideea de „păstorit”/. Astfel, clericii cu scoruri bune primesc o oaie albă, în timp ce cei cu scoruri nesatisfăcătoare sau proaste primesc o oaie gri sau neagră.

Papa Benedict al XVI-lea se află şi el printre cei evaluaţi, cu un scor rezonabil de 3,88, dintr¬un maxim de 6, pentru care a primit o oaie de culoare gri deschis. Prin comparaţie, predecesorul său, Ioan-Paul al II-lea primeşte, cu un punctajul 4,53, o oaie aproape albă.

Fondatorii site-ului Hirtenbarometer speră să îmbunătăţească astfel standardele de predicare, oferindu-le preoţilor şi oficialilor bisericii un feedback instant, într-un moment în care multe biserici în Germania se confruntă cu o scădere a numărului de enoriaşi.

Site-ul oferă în prezent posibilitatea de a evalua 8.000 de clerici aparţinând unei game largi de biserici creştine înregistrate în Germania – deşi, aşa cum se întâmplă adesea în discuţiile de pe forumuri, criticile pot deveni acide.

„Poate vorbi fără să spună nimic”, se plânge pe site un enoriaş nemulţumit de prestaţia preşedintelui Consiliului Bisericii Evanghelice din Germania, Wolfgang Huber. „Cu orice ocazie, atunci când el este implicat într-o discuţie, spune câte ceva, dar nu aduce nicio contribuţie de substanţă. Ar trebui să plece în politică… Sau la Hollywood”, scrie nemulţumit enoriaşul.

Alţii clerici primesc comentarii mixte. Cardinalul Gerhard Mueller, cu un punctaj de 3,34, este descris atât ca un „episcop retrograd şi autoritar, din şcoala foarte veche”, cât şi, într-un alt comentariu, ca „un câştig pentru eparhia din Regensburg”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata