Începe furtuna financiară perfectă prezisă de Roubini

– Căderi de burse, retrogradarea SUA, panică în Europa: lumea se apropie de scenariul prevestit de laureatul Premiului Nobel pentru Economie. China a cerut Statelor Unite să îşi rezolve „dependenţa“ de împrumuturi, „să se întindă cât îi e plapuma“ şi să garanteze siguranţa investiţiilor chineze, relatează Adevărul

Toate semnele par să-i dea dreptate americanului de origine turcă Nouriel Roubini (foto), laureatul Nobel care a prezis criza globală şi care spunea, recent, că în 2013 economia globală se va confrunta cu o „furtună financiară perfectă”.

Citeste si:  Fenechiu: Privatizarea CFR Marfă trebuie reluată cât mai repede cu putinţă

După ce SUA au evitat la distanţă de câteva ore intrarea în incapacitatea de plată, şi bursele lumii au căzut, vineri, cu aproape 5%, o nouă lovitură a fost dată economiei americane. Pentru prima dată în istorie, ratingul Americii a fost scăzut de agenţia Standard & Poor’s (S&P)- de la triplul A (stabilitate perfectă) la AA plus cu perspectivă negativă.

Decizia va influenţa economia şi pieţele financiare din SUA şi din întreaga lume. Băncile din SUA se vor împrumuta la dobânzi mai mari pe pieţele financiare (într-o primă etapă, cu până la 0,5% mai mari, ceea ce s-ar traduce în creşteri de peste 100 de miliarde de dolari), bursele ar putea avea pierderi mari. Şi, conform unor analişti economici citaţi de „Le Figaro”, dolarul şi-ar putea pierde între 2 şi 5% din valoare.

Citeste si:  FOCUS: Procedura demiterii lui Donald Trump / Legături cu oligarhi, relaţiile cu Ucraina şi Rusia

O reacţie extrem de dură a venit din partea Chinei. Nu din partea unor oficiali, ci de la „portavocile” administraţiei comuniste, agenţia Xinhua şi ziarul „People’s Daily”. „SUA sunt îndatorate pentru totdeauna”, iar prima victimă a deciziei  S&P ar putea să nu fie chiar America, ci ţări asiatice care depind de exporturi şi de dolar precum China. SUA ar trebui să-şi rezolve dependenţa de datorii şi să asigure stabilitatea investiţiilor chineze (China deţine obligaţiuni SUA în valoare de peste 1.000 de miliarde de dolari), scrie presa chineză.

Citeste si:  Volodimir Zelenski susține că nu a discutat niciodată cu avocatul Rudy Giuliani
Citește și
2 Comentarii
  1. pisiculverde spune

    Totushi se pot confectziona monede din antimateria care inconjoara pamantul shi atunci totul va fi OK!!!NU-I asha zise BRUCAN

  2. Iris spune

    Nu este de origine turca.Este EVREU,nascut in Turcia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata