O centură de antimaterie a fost descoperită în jurul Pământului

O centura fina de antimaterie a fost descoperita in jurul Pamantului, cu ajutorul satelitului Payload for Antimatter Matter Exploration and Light-nuclei Astrophysics (PAMELA).

Potrivit BBC, descoperirea confirma o teorie mai veche potrivit careia campul magnetic al Pamantului poate capta particulele de antimaterie. De asemenea, astrofizicienii considera ca antiprotonii existenti in cea mai apropiata parte de Terra a centurilor de radiatii Van Allen ar putea fi suficienti pentru alimentarea motoarelor pe baza de antimaterie ale viitoarelor nave spatiale.

Acestia considera ca centura descoperita reprezinta cea mai abundenta sursa de antiprotoni din apropierea Terrei.

Antiprotonii au fost zariti de satelitul PAMELA, lansat in 2006 pentru a studia natura particulelor cu energie mare de la Soare si a celor din afara sistemului nostru solar – asa numitele raze cosmice.

Citeste si:  YouTube lansează 14 noi videoclipuri pentru decernarea premiilor sale muzicale

Aceste particule de raze cosmice se pot lovi de moleculele care creeaza atmosfera Pamantului, formand astfel „dusuri de particule”.

Multe dintre aceste particule de raze cosmice, sau particule „fiice”, sunt prinse in centurile Van Allen, regiuni in care campul magnetic al Pamantului le capteaza.

Printre scopurile  navei PAMELA era si acela de cauta in mod deosebit un numar redus de particule de antimaterie printre particulele de materie obisnuita, care exista in abundenta, cum ar fi protoni si nuclee ale atomilor de heliu.

Citeste si:  Aurul şi platina au ajuns pe Pământ odată cu o ploaie de meteoriţi ce a durat 200 de milioane de ani

Noua analiza arata ca PAMELA a trecut printr-o regiune numita Anomalia Sud Atlantica, unde a descoperit de mii de ori mai multi antiprotoni decat era de asteptat sa se gaseasca de la descompunerea particulelor normale.

Echipa de cercetare spune ca aceasta banda mentine antiprotonii la locul lor, cel putin pana intalnesc materia obisnuita din atmosfera, moment in care „anihileaza” totul intr-o raza luminoasa.

Aceasta centura de antimaterie este „cea mai abundenta sursa de antiprotoni din apropierea Pamantului”, spune Alessandro Bruno, profesor la Universitatea Bari si co-autor al acestui studiu. „Antiprotonii captivi pot fi pierduti in interactiunea cu constituente ale atmosferei, in special la altitudini reduse, atunci cand anihilarea devine mecanismul principal de pierdere”, declara acesta.

Citeste si:  Cod Galben privind instabilitate atmosferică în majoritatea regiunilor

„Deasupra altitudinilor de cateva sute de kilometri, rata de pierdere este in mod semnificativ mai mica, permitand unei rezerve mari de antiprotoni sa fie produsa”.

Doctorul Bruno spune ca, separat de confirmarea teoriei care a prezis indelung existenta acestor centuri de antimaterie, particulele s-ar putea dovedi o sursa de combustibil inedita pentru navele spatiale din viitor – o idee explorata intr-un raport al Institutului pentru Concepte Avansate ale NASA.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close