O înotătoare americană în vârstă de 61 de ani s-a lansat într-o cursă între Cuba şi Florida

Înotătoarea americană în vârstă de 61 de ani Diana Nyad a luat startul la Havana pentru a parcurge circa 103 mile nautice între Cuba şi Key West (SUA) în trei zile şi fără protecţia unei cuşti împotriva rechinilor care abundă în Strâmtoarea Floridei, semnalează luni agenţia spaniolă de presă Efe.

Diana Nyad, cu un costum de baie negru, şi-a început cursa la ora 19.47 locală (00.47 GMT, luni), de pe canalul principal al centrului turistic „Marina Ernest Hemingway”.

Cu un ritm constant, cu ample şi puternice mişcări de braţe şi cu un aspect relaxat, veterana înotătoare americană pe distanţe mari a dovedit o excelentă condiţie fizică în prima milă a itinerarului pe care şi l-a propus.

Aproximativ 40 de persoane aflate în trei ambarcaţiuni o însoţesc în această cursă care va dura circa 60 de ore, după cum a declarat Diana Nyad în conferinţa de presă pe care a susţinut-o cu câteva ore înainte, la Clubul Nautic Internaţional Ernest Hemingway din Cuba (CNIC).

Scafandri înarmaţi cu un sistem GPS şi dispozitive cu unde electrice o vor proteja de eventuale atacuri ale rechinilor.

Este „o zi specială”, a spus înotătoarea, care în 1978 a încercat să parcurgă această distanţă dar a fost împiedicată de condiţii de climă adverse.

Pentru actuala provocare s-a pregătit timp de doi ani.

În cursul acestei mari încercări pentru forţa sa fizică, Diana Nyad va trebui să înfrunte, în afară de rechini, ameninţări precum deshidratarea, hipotermia, răul de mare şi chiar momente de delir şi dezorientare.

Diana Nyad a mai spus că speră să atingă joi un punct neprecizat din Key West şi că va face opriri de numai câteva secunde pentru a bea apă sau a consuma alimente uşoare precum ciocolata şi fructele.

Diana Nyad a marcat mai multe recorduri, între care acela de şapte ore şi 57 de minute în jurul insulei Manhattan, la vârsta de 50 de ani, aminteşte sursa citată.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.