EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

Germania: Parlamentarii CDU vor ca politica guvernului Merkel privind zona euro să obţină şi aprobarea partidului

Mai mulţi membri importanţi ai Uniunii Creştin-Democrate (CDU), formaţiunea de guvernământ condusă de cancelarul Angela Merkel, au cerut luni (08 august 2011) să aibă un cuvânt de spus în politica europeană a Berlinului, un semnal al nemulţumirii tot mai mari faţă de poziţia executivului german privind criza datoriilor din zona euro, relatează Reuters.

Coaliţia de guvernământ nu ar trebui să ia măsuri majore privind viitorul UE fără aprobarea formaţiunii, au atras atenţia mai mulţi parlamentari importanţi ai CDU, care au făcut apel la un congres special al partidului.

Apelul vine într-un moment dificil pentru Merkel, care a cerut la sfârşitul săptămânii o aprobare rapidă în parlament a deciziilor luate la summitul liderilor din zona euro din iulie pentru a calma pieţele financiare.

Guvernul nu ar trebui să ia decizii atât de importante fără acordul partidului”, a declarat Michael Fuchs, vicepreşedintele grupului conservator din parlament, pentru cotidianul Der Tagesspiegel.

Fuchs a precizat că „este nevoie urgentă” de un congres special al partidului în privinţa poziţiei Germaniei faţă de viitorul euro şi al Uniunii Europene.

Mulţi germani devin tot mai nemulţumiţi de ideea de a finanţa planuri de salvare pentru state care cheltuie mult peste posibilităţi. Această frustrare a contribuabilor germani a făcut ca popularitatea Angelei Merkel să coboare la cel mai jos nivel din noiembrie 2006.

Philipp Missfelder, responsabilul cu politica externă a CDU în parlament, a cerut partidului să devanseze data congresului plănuit pentru noiembrie în perioada imediat următoare după vacanţa de vară.

„Partidul are dreptul de a-şi spune cuvântul în această chestiune dacă este vorba de decizii care afectează substanţa pactului de stabilitate al UE, în special în ceea ce priveşte Italia„, a afirmat el pentru cotidianul Bild.

Germania şi Franţa şi-au reiterat duminică angajamentul faţă de implementarea deciziilor adoptate la summitul liderilor din zona euro din luna iulie, în încercarea de a reduce presiunea pieţelor asupra economiei Italiei, a treia ca forţă din zona euro.

Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au subliniat într-o declaraţie comună importanţa ca parlamentele celor două ţări să aprobe rapid, până la sfârşitul lunii septembrie, deciziile de la summitul din iulie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata