EUR
4,83 RON
(+0.03%)
USD
4,12 RON
(+0.04%)
GBP
5,36 RON
(+0.08%)
CHF
4,49 RON
(-0.44%)
BGN
2,48 RON
(-0.26%)
BYN
1,68 RON
(+0.38%)
CAD
3,07 RON
(-0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.62%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(-0.4%)
INR
0,05 RON
(-0.08%)

„Regele mallurilor” sfidează Justiţia cu tupeu

– Lucrările la cel mai controversat proiect imobiliar din Iaşi, Palas, continuă chiar şi după ce două instanţe de judecată l-au declarat definitiv şi irevocabil ilegal. Şefii Primăriei refuză să respecte hotărârile magistraţilor, scrie Adevărul

 

Decizie-şoc în cazul proiectului imobiliar Palas din Iaşi, cel mai mare din Moldova, al cărui investitor este milionarul Iulian Dascălu. Un raport întocmit luna trecută de reprezentanţii Corpului de Control al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului arată că proiectul făcut fără licitaţie, pe bază de asociere în participaţiune între Iulius Group, firma lui Dascălu, şi Primăria Iaşi, este ilegal.

„Titlul în baza căruia au fost emise toate autorizaţiile de construcţie a fost anulat definitiv şi irevocabil de Curtea de Apel Oradea. Acest lucru atrage, conform principiului subsecvenţei actului juridic, nulitatea tuturor documentelor încheiate în baza lui”, au spus inspectorii guvernamentali.

Concluziile acestora confirmă, de fapt, pe lângă hotărârile magistraţilor orădeni, şi o decizie definitivă şi irevocabilă a judecătorilor Curţii de Apel Iaşi. Aceştia au decis, în mai 2011, că cinci autorizaţii de construcţie date de Primărie sunt ilegale, pe motiv că imobilele firmei Iulius Group sunt ridicate la o distanţă mai mică de 100 de metri de două monumente istorice, Palatul Culturii şi ruinele Curţii Domneşti.

Cu toate acestea, lucrările continuă şi acum într-un ritm alert. Singurul demers făcut de edilii ieşeni a fost trecerea înapoi a terenului din domeniul privat în cel public. Hotărârea consilierilor locali a fost votată la foc automat în februarie anul acesta.

Imediat după pronunţarea instanţei de la Oradea, prefectul Iaşiului, Dragomir Tomaşeschi, a somat municipalitatea să caute urgent o nouă formă de asociere cu investitorul. „Dacă refuză, Primăria va suporta consecinţele”, a explicat prefectul.

Specialiştii în Drept contactaţi de reporterii „ADS” Iaşi au susţinut că lucrările de construcţie ale imobilelor de la Palas ar trebui oprite. „Asocierea a fost anulată de instanţă, iar între Primărie şi Iulius Group nu mai există niciun contract valid. Municipalitatea ar trebui să oprească lucrările până la găsirea unei soluţii”, a spus ieşeanul Cătălin Bălan, profesor universitar în Drept Administrativ.

Reclamantul în dosar (Dănuţ Prisecariu – n.r.) poate să ceară demolarea construcţiilor care se ridică de acum înainte. Acel contract nu mai are efecte juridice”, a spus Florin Kovacs, avocat din Timişoara.

Citește și
1 Comentariu
  1. Danutz spune

    Danutz Prisecariu …ofticosul iasului …ca nu a pus el mana pe proiect……gata ma…s-a construit…ce mai vrei …e frumos ..arata bine….Dascalu face bani ….nu inteleg….ce mai vreti ma ? sa darame ? de ce ? sa bage din nou ruinele alea acolo ? ….poate cu ocazia asta o sa avem si noi iesenii parte de turisti ….ca obositii din primarie nu fac nimic pentru asta…..spaga…combinatii …..rafuieli …. asta e serviciu 🙂

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata