A câştigat oare Soros aproape 1 miliard de dolari din scăderea ratingului SUA?

Un investitor ori un fond speculativ misterios ar fi pariat luna trecută aproape 1 miliard de dolari, cu şanse de 10/1, că SUA îşi vor pierde ratingul „triplu A”, relatează marţi (09 august 2011) cotidianul britanic Daily Mail.

Întrebările care se pun acum sunt, pe de o parte, dacă respectivul trader a avut informaţii „din interior” înainte de a paria 850 milioane de dolari pe piaţa futures, şi pe de altă parte dacă acest pariu chiar a existat.

Au circulat zvonuri că investitorul veteran George Soros /80 de ani/, cunoscut drept „cel care a spart Banca Anglieľ, ar fi implicat în această posibilă tranzacţie.

În 1992, el a câştigat peste 1 miliard de dolari din speculaţii cu valută când lira britanică a ieşit din Mecanismul european al ratei de schimb, în ceea ce a rămas ca „miercurea neagră” din acel an.

Şi atunci, o sursă bancară a afirmat că Soros nu a avut de-a face cu respectiva tranzacţie şi a pus sub semnul întrebării însăşi existenţa ei.

Potrivit publicaţiei de investiţii ETF Daily News, la 21 iulie a.c. cineva a mizat 5370 bilete de trezorerie cu scadenţa la 10 ani şi 3100 bonuri de trezorerie.

Pariul respectivului investitor pare să fi dat roade, acum că S&P a scăzut ratingul SUA: şi-a asigurat un profit de 1000%, iar ratele dobânzii cel mai probabil vor creşte.

S-a făcut legătura cu Soros în parte ca urmare a legăturilor sale cu administraţia preşedintelui american Barack Obama, a scris The Examiner. Dar misteriosul pariu putea să-l facă orice alt investitor cu resurse similare.

În acelaşi context, a apărut şi întrebarea dacă nu cumva preşedintele Obama şi ministrul de finanţe Timothy Geithner au ştiut că o scădere a ratingului SUA se află „în cărţi”. În aprilie, Geithner a afirmat că nu există un astfel de risc, dar acum guvernul american pare iritat, şi nu surprins de decizia S&P, notează Daily Mail.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.