Mircea Geoană: Pentru a trece de uraganul care se apropie, România este obligată să se transforme radical

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, consideră că, pentru a trece „noul val de criză” care se ridică tot mai puternic în aceste zile, România este obligată să se transforme, pornindu-se de la cinci direcţii care, în opinia sa, pot sta la baza „unui proiect consensualizat politic de limitare a efectelor crizei şi de dezvoltare pentru ţară”.

„Pentru a trece prin uraganul care se apropie, România este obligată să se transforme radical. Şi nu pe spinarea celor care nu pot riposta, ci de acolo, de sus, de unde provine sursa răului. Şi de unde e aşteptată soluţia pentru viitor”, a afirmat, marţi, Mircea Geoană, într-o postare pe blogul personal.

Prima dintre cele cinci direcţii amintite de Mircea Geoană face referire la înţelegerea de către întreaga clasă politică a gravităţii situaţiei.

„Actuala şi viitoarea guvernare vor opera sub constrângeri considerabile. Deficitele şi risipa trebuie în continuare reduse, iar banii vor fi tot mai scumpi şi mai greu de obţinut. Va trebui înţeles de toată lumea că resursele pe care vom putea conta vor fi în principal interne, la care se adaugă fondurile europene şi, eventual, expansiunea activităţii firmelor deja existente în România. În acest context, nu vom putea supravieţui cu o economie subterană de aproape 40% sau cu 3 milioane de lucrători în străinătate care ţin 100 miliarde de euro în afara circuitului economic intern.

Toate partidele vor trebui să dea drumul din braţe clanurilor politico-economice care sifonează banii publici, căci nu se poate să pui panseluţe înainte de a fi modernizat şcoli şi spitale şi nu se poate să coste un kilometru de şosea de 4 ori mai scump decât în Occident”, a afirmat Geoană.

Cea de-a doua direcţie prezentată de preşedintele Senatului se referă la înţelegerea faptului că austeritatea, fără a exista un stimul pentru creşterea economică sănătoasă a economiei, nu poate da rezultate.

„Raportările macroeconomice triumfaliste sunt inutile dacă ele sleiesc, sărăcesc şi aduc la disperare o naţiune”, a precizat el.

A treia direcţie enunţată de Mircea Geoană vizează înţelegerea faptului că este necesară convenirea asupra a 20-50 mari proiecte de interes naţional, care să fie duse la bun sfârşit, indiferent de guvernare. „Din încăpăţânare sau din calcul meschin, avem astăzi 40.000 de proiecte începute şi neterminate, iar această situaţie trebuie să înceteze”, a afirmat Geoană.

Preşedintele Senatului menţionează ca a patra direcţie competenţa proaspătă în politică şi în administraţie. Geoană consideră că nu se poate face performanţă economică şi administrativă fără impunerea unor concepte precum buna guvernare, transparenţă şi responsabilitate.

Ultima direcţia amintită de Mircea Geoană se referă la faptul că partidele din România trebuie să se schimbe, „nu mai pot fi centre de profit înainte să fie centre de politici publice, de competenţă şi onorabilitate”.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.