EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

„Groapa de gunoi” din cer

– Oamenii de stiinta au propus lansarea unui satelit pentru combaterea problemei din ce in ce mai mari a gunoiului spatial aflat in orbita din jurul Pamantului, relateaza Daily Mail in editia de marti (09 august 2011).

Planul, inaintat de cercetatori la Agentia Spatiala din Italia, implica lansarea unei nave spatiale cu un set de propulsare in fata. Acest lucru ar impinge bucatile mari de gunoi spatial, ajungandu-se la distrugerea lor in atmosfera Pamantului. In acest fel, ar fi prevenite distrugerea satelitilor de comunicare sau lovirea Statiei Spatiale Internationale (ISS) de catre gunoiul spatial.

Cam 20.000 de bucati de gunoi sunt monitorizate in acest moment in orbita joasa a Terrei, majoritatea dintre ele fiind bucati aruncate din nave spatiale sau resturi de la coliziuni.

Cercetatorul Marco Castronuovo a spus pentru BBC : „In opinia noastra, problema este dificila si destul de urgenta. Momentul potrivit pentru a actiona este ACUM – pentru ca, daca mai asteptam sa treaca timpul, va trebui sa inlaturam din ce in ce mai multe fragmente”.

In timp ce doctorul Castronuovo sustine ca ideea este relativ ieftina, satelitul nu va putea inlatura mai mult de zece obiecte pe an – ceea ce reprezinta „o picatura in ocean”.

Procesul ar putea de asemenea evita ceea ce este cunoscut ca „sindromul Kessler” – prezent in zonele din jurul Pamantului unde se afla cooncentrat prea mult gunoi spatial, ceea ce face ca zborul in spatiu al oamenilor sa nu mai fie sigur. O asemenea situatie a fost prezisa de NASA de mai bine de 30 de ani.

Unul dintre cele mai grave accidente din anii trecuti a fost ciocnirea dintre satelitul Iridium 33 si satelitul Kosmos 2251 din 2009. Navele de comunicatie s-au ciocnit cu peste 4828.03 km/ pe secunda – prima ciocnire majora intre doi sateliti operationali in orbita Pamantului.

Doctorul Castronuovo si echipa sa au identificat mai bine de 60 de bucati de resturi, iar cea mai mare parte a lor sunt bucati din corpuri de rachete, cu o inaltime de aproximativ 850 kilometri. Doua treimi dintre ele cantaresc mai bine de 3 tone fiecare.

Inginerul NASA Creon Levit a spus recent ca este absolut necesar sa se gaseasca o solutie pentru gunoiul din spatiu.
„Nu trebuie prea multe explicatii ca sa intelegem ca acest lucru ne va distruge daca nu facem ceva”, a spus acesta in martie. „Acum este punctul culminant… si situatia se inrautateste”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata