Procesul împotriva Iuliei Timoşenko tensionează relaţiile dintre Ucrania şi UE

Procesul împotriva liderei opoziţiei parlamentare din Ucraina, Iulia Timoşenko, pentru responsabilităţi în semnarea unor acorduri de livrare de gaz Rusiei în 2009, deteriorează imaginea preşedintelui ţării, Viktor Ianukovici, şi a clasei politice care s-au erijat împotriva carismatice fostei şefe de guvern.

Mass-media din Kiev arată că procesul ar putea prejudicia relaţiile dintre Ucraina şi Uniunea Europeană şi chiar îngheţa negocierile tratatului de asociere pe care Kievul îl negociază cu Bruxelles-ul.

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, şi comisarul pentru extindere şi politica europeană de vecinătate, Stefan Füle, au îndemnat Ucraina „să păstreze principiile şi valorile comune care formează nucleul central al Acordului de asociere Ucraina-UE”, notează marţi (09 august 2011) ziarul El Pais.

Judecătorul Rodion Kireev, preşedintele Tribunalului din Kiev care o judecă pe Timoşenko şi care a cerut trimiterea ei la închisoare vineri 5 august, a refuzat eliberarea pe cauţiune.

Magistratul a rămas impasibil la cererea avocatului acuzatei şi a reprezentanţilor principalelor trei confesiuni religioase ale ţării şi nu a reacţionat nici la apelul mai multor personalităţi internaţionale ale culturii şi artei.

Citeste si:  Mario Draghi: Şomajul, lipsa productivităţii şi a reformelor structurale afectează creşterea economiei zonei euro

În apărarea fostei prim-ministru s-a erijat şi primul preşedinte al ţării, Leonid Kravchuk, în opinia căruia procesul destabilizează ţara şi afectează clasa politică ucraineană. Pentru 24 august, ziua independenţei ţării, opoziţia a anunţat manifestaţii ample la Kiev.

Ministrul de externe al ţării, Konstantin Grişenko, fost ambasador la Moscova în 2009 când au fost semnate acordurile de gaz care, potrivit procuraturii au însemnat pierderi de peste 200 de milioane de dolari pentru Ucraina, a compărut în faţa tribunalului.

Acordurile sunt considerate oneroase deoarece se presupune că au lăsat ţara la bunul plac al Moscovei sub conducerea actualei echipe formate din preşedintele Viktor Ianukovici şi premierul Mikola Azárov.

Acest tandem, succesor al cuplului format din Viktor Iuşcenko şi Iulia Timoşenko, s-a văzut obligat să facă mari concesii prezenţei militare ruse în peninsula Crimeea, după venirea lor la putere în februarie 2010.

Citeste si:  Europa viitorului trebuie construită împreună cu Rusia, declară Marine Le Pen

Surse ale Ministerului de Justiţie, citate de mediile ucrainene considerau posibil ca presiunile internaţionale să ducă la eliberarea lui Timoşenko în următoarele zile.

Dar înainte trebuie să se aştepte să se răcească spiritele, având în vedere că fiecare zi de proces este însoţit de insulte aduse judecătorilor şi de cei care depun mărturie împotriva lui Timoşenko.

Între tinp Moscova încearcă să apere legitimitatea contractelor de gaz, iar preşedintele Ianukovici încearcă să o pună în chestiune, ceea ce i-ar da argumente pentru o renegociere a acestora.

După arestarea lui Timoşenko, MAE rus a cerut Ucrainei să asigure un proces imparţial fostei şefe de guvern, subliniind că acordurile de gaz din 2009 au fost semnate în conformitate cu ordinele date de preşedinţii Rusiei şi Ucrainei, Dimitri Medvedev şi Viktor Iuşcenko.

În timpul audierii ministrului de externe Grişcenko, Timoşenko l-a acuzat că a făcut presiuni în favoarea intereselor companiei RosukrEnergo, un intermediar folosit de Gazprom pe care ea l-a suprimat. La rândul său, Grischenko i-a reproşat că a semnat fără să fi avut sprijinul guvernului.

Citeste si:  Refuzul admiterii în Schengen, o lovitură politică pentru guvernele român şi bulgar

Fără menajamente, MAE ucrainean s-a solidarizat cu decizia de încarcerare a fostului premier, cerându-le liderilor europeni să pună relaţiile dintre Ucraina şi UE mai presus de soarta unui simplu politician.

Timoşenko şi partidul ei consideră în schimb că ratificarea tratatului de Asociere Ucraina-UE va împiedica avansul în ţară a „tendinţelor autoritare şi dictatoriale pe care le observă acum lumea”.

„Justiţia rămâne surdă la semnalele infracţiunilor comise de oamenii de la putere care presupun multe milioane, în timp ce opoziţia este acuzată de articole de lege, prin care este practic impasibil să dovedeşti că a avut loc vreun prejudiciu”, a declarat Rostislav Pavlenko revistei Ukrainian Week.

În opinia sa, este vorba de o „încercare de răzbunare” prin care puterea vrea să scape de şefa opoziţiei şi să obţină în 2012 o majoritate constituţională pentru a remodela legea fundamentală ucraineană.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close