Negocierile secrete dintre SUA şi talibani au eşuat după scurgerea unor detalii către presă

Discuţiile exploratorii de pace desfăşurate în secret între Statele Unite şi conducerea talibană au eşuat după scurgerea unor detalii către presă, au declarat diplomaţi occidentali pentru The Daily Telegraph.

Întreruperea discuţiilor în acest stadiu incipient a condus la acuzaţii, potrivit cărora detaliile întâlnirilor şi identitatea negociatorului-şef al talibanilor au fost în mod deliberat divulgate de către oficiali guvernamentali afgani „paranoici”.

Confidenţialitatea absolută a fost una dintre condiţiile cheie pentru reuniuni – desfăşurate în Germania şi Qatar la începutul acestui an – între Tayeb Agha, fostul secretarul privat al liderul taliban Mollahul Omar, şi funcţionari de rang înalt din Departamentul de Stat american şi CIA.

Reuniunile au fost prezidate de Michael Steiner, reprezentantul special al Germaniei pentru Afganistan şi Pakistan.

Discuţiile au fost descrise drept exerciţiu preliminar în vederea punerii de acord asupra unei serii de măsuri de consolidare a încrederii, pentru a-i convinge pe talibani că Statele Unite şi aliaţii săi sunt serioşi cu privire la un acord negociat, au declarat surse apropiate discuţiilor pentru The Daily Telegraph.

Acestea au precizat că liderii talibani au fost extrem de nervoşi cu privire la implicarea în negocieri, din cauza scepticismului răspândit printre comandanţii lor, care susţin că americanii caută dialogul doar pentru a diviza mişcarea, dar şi a temerilor că orice discuţie le-ar afecta credibilitatea.

Cu toate acestea, după doar trei întâlniri – două desfăşurate în Germania şi una în Qatar – detalii despre negocieri au apărut în publicaţiile The Washington Post şi Der Spiegel – ultima identificându-l pe Tayeb Agha ca negociator-cheie din partea talibanilor.

Potrivit unor surse diplomatice şi altor surse apropiate discuţiilor, Tayeb Agha nu a fost văzut de atunci, iar oficialii americani nu l-au putut contacta prin intermediari în Quetta şi Peshawar, în Pakistan, unde se crede trăieşte.

Surse de la Kabul au confirmat că discuţiile par să fi „eşuat” ca urmare a publicităţii făcute.

După ani de zile în care talibanii au respins semnele de deschidere date de preşedintele Hamid Karzai, relatările privind stabilirea unui contact cu un consilier important al Mollahului Omar au aprins speranţa la Kabul.

Oficialii americani au înţeles necesitatea unei confidenţialităţi complete în privinţa negocierilor, însă au decis că guvernul preşedintelui Hamid Karzai trebuie să fie informat cu privire la evoluţia situaţiei.

Michael Semple, fost reprezentant adjunct al Uniunii Europene la Kabul şi expert în modul de gândire al talibanilor, a declarat că divulgarea unor detalii privind negocierile şi identificarea lui Tayeb Agha au fost considerate dăunătoare de către insurgenţi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata