EUR
4,84 RON
(-0.03%)
USD
4,41 RON
(+0.74%)
GBP
5,44 RON
(-0.44%)
CHF
4,57 RON
(+0.18%)
BGN
2,47 RON
(+0.17%)
BYN
1,84 RON
(+0.66%)
CAD
3,19 RON
(-0.41%)
RSD
0,04 RON
(-0.03%)
AUD
2,93 RON
(-0.83%)
JPY
0,04 RON
(+0.66%)
CZK
0,18 RON
(-0.47%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Dolj: Tribunalul a respins cererea procurorilor de arestare preventivă a lui Bercea Mondial

Magistraţii Tribunalului Dolj au respins, vineri seară, cererea procurorilor Parchetului Curţii de Apel Craiova de arestare preventivă a lui Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondial, pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Motivarea magistraţilor Tribunalului Dolj în acest caz urmează să fie făcută publică săptămâna viitoare, iar decizia Tribunalului Dolj poate fi atacată la Curtea de Apel Craiova.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au înaintat, vineri, instanţei de judecată propunerea de arestare preventivă a lui Anghel Sandu, zis Bercea Mondial, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani în formă continuată şi înşelăciune săvârşită prin mijloace frauduloase, prejudiciul adus bugetului statului fiind de 1,3 milioane euro.

În prezent, Bercea Mondial este arestat preventiv într-un alt dosar în care este acuzat de tentativă de omor calificat.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Bercea Mondial a acordat, sub formă de avans (marfă şi împrumuturi financiare), suma de 5.080.359 lei (peste 1.000.000 euro), în condiţiile în care între societăţi nu s-au derulat tranzacţii comerciale.

Totodată, el a ridicat din conturile societăţilor administrate în baza unor documente fictive suma de 1.840.000 lei reprezentând salarii, sume pe care le-a introdus în circuitul financiar al societăţilor sale.

În baza unor documente fictive, Bercea Mondial a ridicat din conturile unei societăţi din Slatina dividende în sumă de 196.800 lei, iar din contul unei alte societăţi din Drăgăneşti Olt suma de 324.350 lei, în condiţiile în care societăţile au înregistrat pierderi lună de lună.

Sumele ridicate au fost reintroduse în circuitul financiar al societăţilor administrate de inculpat, având ca scop ascunderea sau disimularea originii ilicite a veniturilor realizate prin comiterea de infracţiuni.

Prin intermediul societăţilor sale, Bercea Mondial a retras ori depus lunar sume de ordinul miliardelor de lei vechi, fără a avea corespondent în evidenţele contabile ale societăţilor pe care le administra şi fără a avea justificare.

Bercea este acuzat că a folosit ca acoperire firmele administrate de el, astfel încât sumele obţinute din comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi înşelăciune au fost reintroduse în circuitul economic legal prin depunerea acestora ca aport la capitalul social al respectivelor societăţi, acordarea de împrumuturi financiare persoanelor fizice şi juridice sau prin efectuarea de plăţi cu titlu „avans marfă”.

Procurorii susţin că, prin practicarea în mod sistematic a evaziunii fiscale, constând în special în oferirea de împrumuturi financiare către terţe persoane fizice şi juridice de la care percepea o dobândă lunară de minim 10%, Bercea Mondial a acreditat ideea că beneficiază de „imunitate” în faţa legii.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat bugetului statului, s-au luat măsuri de aplicare a sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de inculpat, valoarea acestuia ridicându-se până la concurenţa sumei de 1.300.000 euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata