Mitul sutelor de mii de joburi aduse de noul Cod al muncii, spulberat de Statistică: Doar 54.000 de noi joburi în mai şi iunie, nu 600.000

– Să numeri locurile de muncă doar prin contractele nou semnate şi nu prin diferenţa de sold este ca şi cum o persoană şi-ar măsura economiile numai prin banii câştigaţi, nu şi prin cei cheltuiţi.

Cele aproape 600.000 de noi contracte de muncă aduse în două luni de schimbările noului Cod al muncii au stârnit curio­zitate, scepticism şi neînţelegeri în rândul angajatorilor, pentru că nicio com­panie mare nu a anunţat în ultima perioadă că face angajări masive, la fel cum nici economia nu şi-a revenit în aşa fel încât IMM-urile din toată ţara să dea drumul la angajări, scrie ZF.ro.

Citeste si:  Cea de-a doua etapă de înscriere în învăţământul primar începe în 8 mai

Numărul de salariaţi din economie a crescut cu 54.300 de persoane de la începutul lunii mai (când a intrat în vigoare noul Cod al muncii) până la sfârşitul lunii iunie, arată cea mai recentă publicaţie a Institutului Naţional de Statistică (INS). În aceeaşi perioadă reprezentanţii Inspecţiei Muncii au raportat un număr de 587.609 de contracte de muncă nou- încheiate. Practic, fiecărui salariat nou înre­gistrat la Statistică i-ar corespunde 10 contracte de muncă, lucru greu de crezut.

Problema este că Inspecţia Muncii a raportat numai numărul de contracte de muncă nou-încheiate, nu şi pe cele care se desfiinţează, natural, în cursul unei perioade.

Citeste si:  Guvernul se angajează la FMI să îngheţe pensionările anticipate

Majoritatea contractelor de muncă care au apărut după 1 mai sunt sezoniere, fie în do­me­niul turismului, fie în domeniul construc­ţiilor, iar multe din cele 600.000 de noi contracte reprezintă transformări ale contrac­telor civile. Pe de altă parte, o mare parte din angajaţi, mai ales cei care lucrează în proiecte europene, au câte 3-4 contracte de muncă”, crede Bogdan Hossu, liderul confederaţiei sindicale „Cartel Alfa”, care are aproape un milion de salariaţi membri. Într-adevăr, statisticile INS arată că cele mai multe joburi

Citeste si:  Ţepe la muncă în străinătate, pe lefuri de 500 euro
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close