Ce conţine flacăra unei lumânări? Milioane de diamante minuscule!

– Ca şi cum o cină romantică la lumina lumânărilor nu ar fi îndeajuns de „preţioasă”, oamenii de ştiinţă au arătat că o pâlpâire a unei flăcări de lumânare este împânzită de milioane de diamante minuscule, ce se creează şi dispar cât ai clipi din ochi, relatează Daily Mail în ediţia de joi (18 august 2011).

Aproximativ 1.5 milioane de nestemetae sclipitoare se creaza la fiecare secunda. Din pacate bijuteriile sunt atat de mici incat 300.000 de astfel de „pietre pretioase” ar incapea pe varful unui bold. Si dispar intr-o fractiune de secunda.

Citeste si:  Dezvăluire: Depozite secrete uriaşe de diamante extraterestre

Ideea vine de la Universitatea St. Andrews, de la un om de stiinta – Wuzong Zhou – care a fost provocat sa cerceteze ce se afla in interiorul unei flacari. Totul a pornit de la o fraza pe care i-a adresat-o un alt om de stiinta: „Bineinteles, nimeni nu stie din ce este creata flacara unei lumanari„.

„Atunci, i-am spus ca eu cred ca stiinta poate explica totul la un moment dat, asa ca m-am decis sa aflu”, povesteste Wuzong Zhou.

Citeste si:  Să scrii un email de mulţumire după un interviu nu este opţional!

Acesta a inventat un filtru care i-a permis sa extraga cu succes particule din centrul flacarii, unde temperatura ajunge pana la 1400 grade Celsius, si apoi le-a examinat.

Spre surprinderea lui, a descoperit procesul prin care carbonul din ceara a format toate cele patru tipuri de carbon pur, inclusiv diamantul si grafitul.

Carbonul pur poate face structuri diferite in functie de cum se aranjeaza atomii si cum se creaza legaturile intre ei.

Aceasta descoperire a fost prezisa de Michael Faraday, parintele electricitatii, in urma cu 150 de ani. In 1860 intr-un discurs despre istoria chimica, acesta a spus audientei sale ca lumina lumanarii „are acea frumusete sclipitoare a aurului si argintului”.

Citeste si:  Diamantele nu mai sunt pe veci: zăcăminte secate, preţuri exorbitante
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata