Premierul Boc, despre disponibilizări: Pentru bugetari, politica este în esenţă angajarea după principiul 1 la 7

Guvernul va reduce numărul bugetarilor aplicând, în esenţă, politica angajării unei singure persoane la şapte care pleacă din sistem, iar în instituţii cum sunt Ministerul de Interne sau Fiscul vor continua procesele existente de disponibilizare, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.

Premierul a fost întrebat dacă va continua procesul de disponibilizare a angajaţilor din sectorul bugetar.

„Acordul cu Comisia Europeană este foarte clar: se menţine ca politică generală angajarea unei singure persoane la şapte care ies din sistem pe această modalitate. În rest, acolo unde există proces de restructurare, cum este la ANAF sau la Ministerul de Interne, acolo procedurile se duc mai departe în baza standardelor de personal stabilite de către autorităţile respective. Ca politică generală, aceasta este cea pe care o promovează Guvernul – politica unul din şapte de înlocuire şi de restructurare acolo unde procedurile sunt în derulare. Pentru bugetari, politica este, în esenţă, unul din şapte”, a răspuns Boc.

Citeste si:  Scădere cu 15,6% a numărului de autorizaţii pentru clădiri rezidenţiale, în noiembrie 2009

Referitor la companiile de stat, el a subliniat, însă, că vor mai fi analizate procese de restructurare, pentru a opri pierderile.

„La companii de stat sau alte structuri cum sunt regii ale statului care nu au bugetari – pentru a putea eficientiza funcţionarea regiilor, ca să nu mai producă pierderi – vor fi avute în vedere procese de analiză şi restructurare la nivelul personalului”, a spus premierul.

În legătură cu revenirea salariilor bugetarilor la nivelul de dinainte de tăierile operate în anul 2010, şeful Guvernului a subliniat că, din anul 2012, majorările salariale se vor face numai în condiţiile în care se vor respecta ţintele de creştere economică şi deficit bugetar.

„Din ce avem în momentul de faţă acordat ca drepturi, nu avem în vedere restrângerea sau diminuarea celor existente. În contextul în care strategia financiar-fiscală se respectă – creştere economică, deficit bugetar, evident că este loc pentru creşteri salariale, ţinând cont de ce se va întâmpla în economie, dar trebuie să fim precauţi, prudenţi. Strategia fiscală, evident, lasă loc pentru recuperarea salariilor bugetarilor. Vom vedea concret la Legea bugetului şi Legea salarizării pe 2011 etapele concrete ale recuperării drepturilor salariale”, a explicat premierul.

Citeste si:  Regulamentul Registrului Comerţului a fost simplificat

De asemenea, el a menţionat că şi în anul 2012 se vor aplica impozite sporite pentru persoanele care deţin mai multe locuinţe şi maşini de lux.

„Cei care au mai multe case, mai multe maşini sau maşini mai sofisticate vor plăti mai mult. Acest lucru l-am spus mai demult, pentru că la Parlament s-a aplicat numai până la 31 decembrie această politică şi am anunţat încă de atunci că vom extinde până în 2012 politica de impozitare a celor cu mai multe case sau maşini scumpe”, a spus Boc.

Citeste si:  Streetview invită la vizitarea unuia dintre cele mai spectaculoase vârfuri muntoase din SUA

Totodată, în proiectul de buget pe anul 2012, Guvernul va prevedea 43 de miliarde de lei – fonduri pentru investiţii publice, a menţionat Boc.

„Susţinerea activităţii economice se poate face prin diverse modalităţi. O primă modalitate este prin programul de investiţii. România are cel mai ridicat procent din PIB dintre ţările europene alocat investiţiilor. Anul acesta, după rectificarea de buget, investiţiile se ridică la 36 de miliarde de lei. În 2012, volumul investiţiilor va fi de 43 de miliarde de lei, reprezentând 7,33% din PIB, adică asta înseamnă orientarea politicii Guvernului pentru susţinerea investiţiilor şi a locurilor de muncă”, a mai susţinut şeful Guvernului.

Citește și
1 Comentariu
  1. Maria spune

    Adica pe 1 loc la buget se angajeaza 7 membri pdl ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close