Muntele Sacru, Sri Lanka: misterul urmei păstrate în piatră, pe vârful muntelui

Muntele lui Adam, SRI LANKA (2243 m)

Patru mari religii ale lumii si-l asuma ca munte sacru: budism, hinduism, islam si crestinism. Budistii (70% in Sri Lanka) considera ca pe stanca din varful muntelui se pastreaza urma talpii lui Budha, brahmanii (15%) cred ca este talpa lui Shiva, musulmanii (7,5%) si crestinii (7,5%) considera ca este vorba despre Adam – aici ar fi locul in care, cazand din Rai, Adam ar fi atins pamantul. Legenda, valorificata turistic, spune chiar ca Domnul, dorind sa atenueze socul lui Adam, l-ar fi facut sa ajunga intr-un loc pe Pamant, aproape la fel de frumos ca si Raiul…

Portughezii crestini au inaintat si supozitia ca urma pastrata in piatra pe varful muntelui ar apartine Sfantului Apostol Toma, cel care a sosit mai intai in Ceylon – Sri Lanka – pentru a propavadui Cuvantul lui Dumnezeu, dupa care a plecat in India; alti portughezi vorbesc insa de eunucul lui Candace, regina Etiopiei.

Venerat ca muntele sacru din Sri Lanka, indiferent de religia celor care se refera la el, muntele este numit fie Piscul lui Adam, fie  Sri Pada (“urma sacra”), fie Muntele Fluturilor. Escaladarea organizata turistic a muntelui se face, ca si pe Muntele Sinai (din Egipt), atat noaptea cat si ziua.

Citeste si:  Satul Puşcaşi, un "colţişor din Prislop" în inima Moldovei, datorită icoanei părintelui Arsenie Boca

Noaptea – la lumina facliilor, pentru a vedea un extraordinar rasarit de soare si spectacolul “de lumina” creat de umbra perfect triunghiulara a muntelui, proiectata peste vai, umbra care se misca incet, confrom rotatiei soarelui pe cer… Iar ziua – pentru a ajunge sus in varf catre seara, pentru apusul soarelui.

Aflat doar la o ora si douazeci de minute distanta de zbor de Chennai / India, Sri Lanka reprezinta o destinatie turistica si sacra demna de cercetat intr-un program succint ( 2 zile), mai ales daca deja ajungi in zona, pentru a o porni pe urmele Sfantului Apostol Toma, care chiar de aici a inceput increstinarea Indiei, in anul 52 dupa Hristos…

Veniti si veti vedea!

SRI LANKA – PROGRAM OPTIONAL

Ziua 1 – luni 26 sept 2011 – zbor Bucuresti – Chennai (India), apoi zbor legat Chennai – Colombo (Sri Lanka). Intalnire cu ghidul local, transfet la hotel in Mandira Hatton.

Citeste si:  Condiţii foarte bune pentru practicarea sporturilor de iarnă la Predeal şi Poiana Braşov

Ziua 2 – marti 27 sept – dupa micul dejun, plecare in excursie, escaladarea Muntelui lui Adam. Seara, cazare la hotel in Colombo.

Ziua 3 – miercuri 28 sept – Dupa micul dejun, zi dedicata observarii vietii salbatice din Sri Lanka (peisaje, plante, animale). Cel mai faimos obiectiv al zilei este Pinawella, Orfelinatul pentru Elefanti.

Departamentul pentru Conservarea Vietii Salbatice din Sri Lanka a deschis in anul 1975 o rezervatie pe 10 ha in care a adunat puii de elefant gasiti singuri in jungla ( mamele lor murisera din diverse motive, inclusiv vanatoarea). Scopul a fost acela de a creste si a proteja, a face sa traiasca intr-un mediu similar cu cel natural, acesti pui de elefanti.

In anul 1978 rezervatia a fost preluata de Departamentul National al Gradinilor Zoologice, iar in anul 1998 a fost demarat programul de reproductie. In prezent, Pinawella Elephant Orphanage functioneaza atat ca orfelinat, cat si ca baza de reproductie, aici aflandu-se cea mai mare turma de elefanti din lume, aflata in semi-captivitate (84 exemplare in 2008).

Este una dintre cele mai populare destinatii turistice din Sri Lanka, pentru ca vizitatorii pot vedea indeaproape diferite aspecte ale vietii elefantilor, pe durata unei zile.

Citeste si:  Dmitri Medvedev: Occidentul se comportă în anumite regiuni ca "un elefant într-un magazin de porţelanuri"

Retur la Colombo, scurt program de shopping in centrul comercial al capitalei Sri Lanka.

Seara plecare spre aeroport, zbor catre Chennai. Intalnire cu grupul care soseste din Romania pentru programul India Sfantului Apostol Toma, Nepal si Tibet  )

Pret: 380 euro, grup de minim 10 persoane.

Pretul include:

– bilet avion Chennai – Colombo (India – Sri Lanka) si retur, in limita a 200 usd (pretul este variabil, in functie de data achizitiei)
– cazare in Sri Lanka 2 nopti / loc in camera dubla
– mic dejun
– transport cu Mini Van , la dispozitia grupului
– ghid vorbitor de limba engleza si sofer, pentru intreaga durata a sejurului
– asistenta la aeroport la sosire / plecare
– toate taxele legale (18%)

Pretul nu include:

– alte mese (pranz, cina)
– taxele de intrare si de fotografiat/ filmat pentru siteurile turistice
– tipsuri

MIRIAM TURISM

Romania, Poiana Sarata Nr 244, Jud Bacau

Tel. 0234.337.990 si 0723.645.180

E-mail : miriamturism@yahoo.com,

office@miriamturism.ro

Site: www.miriamturism.ro

Blog:

 

Citește și
10 Comentarii
 1. un cititor spune

  In privinta lui Adam sunteti in eroare.Adam nu a cazut din rai,doar raiul nu era in cosmos,ci chiar aici pe pamant.Daca citeati primele capitole ale genezei,poate pricepeati ceva,dar la ortodocsi(80% sanse)povestile,legendele,obiceiurile si mai ales ,,sfanta traditie” inlocuiesc Cuvantul lui Dumnezeu.Si inca ceva-intreaga creatie a lui Dumnezeu este sacra,nu numai un loc sau altul,,caci spune Biblia-toate erau perfecte.Mai cititi,invatati,meditati,aplicati,mai crestini mai,,,,,,

 2. marinica spune

  spectacol pentru turisti!

 3. marius spune

  las’ ca nu totzi sunt asa cu dumnezeu ca tine, si mai ales nu iau intru totu ce scrie in biblia aia
  eu zic sa scoti capu din carte/biblie si sa vezi de viata. garantat nu-ti da sa mananci biblia si daca te ajuta sa dormi inseamna ca te plictisesti cand o citesti prietene.
  daca nu ai obs era o informare pt publicu larg si mai are voie omu sa greseasca ca doar scrie in biblie „a gresii e omeneste”
  si ca orice om cultivat nu ia tot ce se scrie ca adevarat, se mai documenteaza si el daca vrea. si ala care nu vrea klar ii un idiot si se v-a vedea

 4. pt marius spune

  Nu cred ca ai inteles ce scria mai sus un cititor. am ras si eu la bazaconiile („informative”?!) din acest text, care in rest e util si interesant. Faza cu Adam e stupida, un adevarat crestin si om care gandeste stie ca raiul nu exista ca un loc material bine delimitat – nici in cer si nici pe pamant. Era o stare de fapt, la acre omul a renuntat prin perturbarea armoniei divine. Nu tb sa fii filozof sau soarece de biblioteca sa intelegi asta. Daca Biblia foloseste anumite cuvinte si expresii, nu inseamna ca sensul lor e literal. Nu stiu de ce te-ai poticnit de acele lucruri si apoi sa acuzi de aiurea pe cineva….

  Apropo, „a GRESI e omeneste”. si nu se scrie „klar”, decat daca suntem coca sau pitzi 😉

 5. pt. marius spune

  Prietene Marius, se vede ca nu ai citit Biblia. Eu am citit-o de doua ori la indemnul profesorului de filosofie si nu am intalnit nicaieri expresia „a gresi e omeneste”… cel putin nu in sensul de scuza pentru greselile noastre.
  Pe de alta parte vad ca stai rau si cu ortografia, esti cumva din generatia celor care au dat bacul anul asta? „Va vedea” se scrie cu „va” legat.

 6. George spune

  Cine sunteti voi sa judecati ?

 7. ady spune

  „Nu judeca sa nu fii judecat”… mai bine admirati in contemplare, natura creata de Dumnezeu!

 8. ivan spune

  unde dai si unde crapa,pana la urma ce comentam aici?ortografia?cultura fiecaruia in cele sfinte? sau articolul,oricum,ceea ce mi se pare ciudat e ca a disparut toleranta,nu ma intereseaza ca cineva a pus cratima aiurea sau nu a pus_o deloc,nici faptul ca un crestin stie cu siguranta ca raiul nu este pe pamant,tot asa cum brahmanii,stiu sigur,ca este urma lui Siva.Daca ii asculti pe fiecare in parte,vei vedea ca fiecare are dreptatea lui,ce mai conteaza ca nu stiu cine nu a luat bacul sau ca Marius nu este crestin practicant,in fata minunilor naturi toate aceste lucruri ar trebui sa dispara…sau poate nimic nu va mai face inima sa freamate,nimic decat ura…

 9. Gabriela spune

  In textul prezentat scrie clar ca e o legenda.E superb ..merita vazut..:)

 10. vali spune

  nu vad nici o imagine cu vreo urma de talpa pe o piatra in articolul asta

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata