EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

Comitetul împotriva dictaturii al opoziţiei din Ucraina cere excluderea lui Viktor Iuşcenko din partid

Comitetul de rezistenţă împotriva dictaturii, care grupează 11 partide ale opoziţiei din Ucraina, a cerut vineri (19 august 2011) excluderea fostului preşedinte Viktor Iuşcenko din partidul Ucraina Noastră, precum şi a ex-premierului Iuri Ehanurov, după cum a declarat, în direct, la postul de televiziune „5Kanaľ, vicepreşedintele Radei Supreme /parlamentul/, Nikolai Tomenko, din partea formaţiunii „Batkivşcina”, a fostului premier Iulia Timoşenko, inculpată pentru abuz de putere în „afacerea gazelor” din 2009.

„Dacă în decurs de o săptămână Ucraina Noastră nu îi va exclude din rândurile sale pe Iuşcenko şi Ehanurov, atunci vom exclude acest partid din structura noastră, întrucât această formaţiune demonstrează din ce în ce mai mult că nu are nicio tangenţă cu opoziţia, ci cu puterea”, a afirmat în termeni ultimativi Tomenko.

În procesul intentat Iuliei Timoşenko, Ucraina Noastră se poartă ca un adevărat satelit al Partidului Regiunilor /de guvernămânť, iar Iuşcenko şi Ehanurov, convocaţi ca martori în „afacerea gazelor” au acţionat ca apărători ai autorităţilor”, a subliniat Tomenko, indicând că ar „fi de râsul lumii ca cei doi să fie chemaţi la mitingul opoziţiei împotriva dictaturii”.

Mărturia depusă de Iuşcenko cu două zile în urmă în procesul împotriva Iuliei Timoşenko reprezintă, în opinia sa, „una din cele mai structurate alocuţiuni ale fostului preşedinte din ultimii ani”.

„Am avut impresia că el s-a pregătit demult pentru acest moment. El a vorbit ca principalul martor al puterii, era bine pregătit. Până şi premierul Nikolai Azarov şi ministrul energiei Iuri Boiko nu au părut atât de convingători ca eľ – a afirmat vicepreşedintele Radei, apreciind că, după toate probabilităţile, Iuşcenko i-a „plăcut cel mai mult preşedintelui Viktor Ianukovici”.

La tribunalul Peciorsk, fostul preşedinte a acuzat-o la 17 august pe fosta sa aliată de eşuarea negocierilor cu privire la importurile de gaze ruseşti în 2009 la un preţ acceptabil pentru Ucraina.

Potrivit depoziţiei sale, fostul premier a refuzat oferta Rusiei de 250 de dolari pe mia metri cubi de gaze şi un tarif de 1,7 dolari pentru tranzitul de gaze ruseşti pe teritoriul ucrainean, acţionând în interesul Rusiei.

Moscova şi o parte a presei din Ucraina au denunţat aceste afirmaţii, amintindu-i lui Iuşcenko că el personal a ordonat echipei de negociatori ucraineni să întrerupă discuţiile la Moscova şi să revină în ţară, insistând asupra unui preţ mai mic decât 250 de dolari, potrivit Ukrainskaia Pravda.

După mai bine de trei săptămâni în care Rusia suspendase livrarea de gaze către Ucraina, societatea ucraineană Naftogaz şi compania rusă Gazprom au semnat în ianuarie 2009 un contract de vânzare-cumpărare de gaze, în care se pornea de la preţul de bază 450 de dolari pe mia metri cubi de gaze.

În aprilie a.c., Parchetul General a declanşat urmărirea penală împotriva fostului premier Iulia Timoşenko în „afacerea gazelor”, imputându-i abuz de prerogative în semnarea contractelor gaziere cu Rusia, ceea ce ar fi adus un prejudiciu statului de peste 1,5 miliarde de grivne (aproximativ 200 milioane de dolari).

Premierul Nikolai Azarov a lansat în acest context versiunea că fostul premier a semnat contractul „împovărător” cu Rusia în schimbul ştergerii datoriei de 405 milioane de dolari pe care le contractase corporaţia „Sistemele energetice unice ale Ucrainei” /structură de stat, de altfel/ condusă anterior de Timoşenko.

Viktor Iuşcenko şi Iulia Timoşenko au fost aliaţi apropiaţi în timpul Revoluţiei portocalii în 2004, în Ucraina. Ulterior însă relaţiile dintre ei s-au deteriorat puternic în timpul mandatului său, iar conflictele neîncetate i-au deschis calea spre putere în schimb lui Viktor Ianukovici. Acesta a câştigat alegerile prezidenţiale în 2010 în faţa Iuliei Timoşenko.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata