EUR
4,84 RON
(+0.02%)
USD
4,39 RON
(+0.49%)
GBP
5,39 RON
(+0.26%)
CHF
4,53 RON
(+0.3%)
BGN
2,47 RON
(+0.38%)
BYN
1,82 RON
(+1.1%)
CAD
3,18 RON
(+0.25%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,91 RON
(-0.43%)
JPY
0,04 RON
(+0.47%)
CZK
0,18 RON
(-0.75%)
INR
0,06 RON
(+0.42%)

Trupele americane ar putea rămâne în Afganistan până în 2024

Statele Unite ale Americii şi Afganistanul sunt pe punctul de a semna un pact strategic care să permită miilor de militari americani să rămână în această ţară până cel puţin în 2024, scrie The Daily Telegraph.

Acordul ar permite nu doar instructorilor militari să rămână să continue reconstrucţia armatei şi poliţiei afgane, ci şi rămânerea militarilor americani din forţele speciale şi din aviaţie.

Perspectiva unui astfel de acord nu este văzută cu ochi buni de vecinii Afganistanului. Iranul s-a exprimat deja public împotriva unui astfel de pact strategic, în timp ce Pakistanul a exprimat acelaşi punct de vedere, dar într-un cadru mai privat. Există riscul ca acordul să fie respins şi de talibani.

Retragerea trupelor americane a început deja, în conformitate cu un acord care prevede predarea securităţii ţării autorităţilor de la Kabul, până la sfârşitul lui 2014.

Însă autorităţile afgane, care se tem să nu fie lăsate de izbelişte de către SUA, încearcă să facă tot posibilul să atragă America într-un parteneriat mai lung, chiar şi după termenul limită de 2014.

Pe de altă parte, mulţi analişti sunt de părere că şi armata SUA doreşte să-şi menţină prezenţa în apropierea unor ţări precum Pakistanul, Iranul şi China.

Oficiali afgani şi americani şi-au exprimat speranţa că noul pact va fi semnat înaintea Conferinţei privind Afganistanul, care va avea loc la Bonn în decembrie. Preşedinţii american, Barack Obama, şi respectiv afgan, Hamid Karzai, au căzut de acord săptămâna trecută să accelereze negocierile, iar consilierii de securitate naţională ai celor doi şefi de stat urmează să se întâlnească la Washington în septembrie.

Principalul consilier pe probleme de securitate al lui Karzai, Rangin Dadfar Spanta, a declarat pentru The Daily Telegraph că s-au făcut „progrese remarcabile”.

Spanta a apreciat că o prezenţă pe termen mai lung a trupelor americane ar fi crucială nu doar pentru reconstrucţia forţelor afgane, dar şi pentru lupta împotriva terorismului.

Oficiali americani au declarat la rândul lor că ar fi dezamăgiţi dacă până în decembrie nu se va putea ajunge la un acord.

„În propunerea afgană, vorbim despre zece ani începând din 2014, dar acest (punct) este încă în discuţie”, a spus Spanta, care a precizat că americanii nu vor avea propriile baze, ci vor fi oaspeţi în bazele militare afgane

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata