Unicul papirus din România va fi predat de specialiştii ruşi muzeografilor de la Mangalia

Un papirus descoperit în 1959 la Mangalia, an în care a fost trimis la Moscova pentru restaurare şi conservare, iar ulterior nu s-a mai ştiut nimic despre el, va fi predat oficial, luni (22 august 2011), de reprezentanţi ai centrului de restaurare din Rusia celor ai Muzeului de Arheologie ”Callatis”.

Papirusul respectiv este singurul din România şi cel mai vechi din Europa.

Primarul municipiului Mangalia, Claudiu Tusac, a informat, printr-un comunicat remis presei, că ceremonia oficială de predare – primire a papirusului se va face între specialiştii dr. Alexandr Nicolaievici Lesovoi – directorul Centrului de Restaurare ”I. E. Grabar” din Moscova şi dr. Sorin Marcel Colesniuc – directorul Muzeului de Arheologie ”Callatis” Mangalia, în prezenţa mai multor invitaţi, printre care profesori şi studenţi de la Universitatea regională de stat din Moscova, specialişti în istorie veche şi arheologie din universităţile şi muzeele din întreaga ţară şi din străinătate, oameni de cultură şi pasionaţi de istorie.

Citeste si:  PACK CONSTRUCT SRL - notificare privind deschiderea procedurii generale de faliment

După ce a fost trimis la Moscova, despre papirusul descoperit la Mangalia nu s-a mai ştiut nimic timp de o jumătate de secol, crezându-se că a fost distrus.

”În anul 1959 a fost descoperit, la Mangalia, un papirus datat secolul IV î. Hr.. Imediat după descoperire, a fost trimis pentru restaurare şi conservare la Moscova şi, timp de jumătate de secol, nu am mai ştiut nimic despre acest papirus. În lucrările de specialitate, dar şi în diverse alte reviste şi ziare româneşti, autorii articolelor scriau că papirusul s-a distrus în momentul când a fost scos din pământ. În realitate, el a fost restaurat şi conservat, timp de trei ani, de Mihail A. Alexandrovski, un renumit specialist din Moscova, care a primit, pentru munca sa, cea mai înaltă distincţie a statului rus”, a informat directorul Muzeului ”Callatis”.

Citeste si:  RIDONEXIM SRL - notificare privind deschiderea procedurii de insolvenţă

El a menţionat că, după ce în 2009 a aflat de la dr. Ion Pâzlaru, specialist în domeniu, că papirusul ”ar exista pe undeva pe la Moscova”, au fost făcute toate demersurile pentru găsirea şi recuperarea acestui ”deosebit de important artefact” pentru istoria Dobrogei.

„După doi ani l-am regăsit şi, la solicitările noastre de restituire, Centrul de conservare a cerut aprobarea Ministerului Culturii din Federaţia Rusă, pe care a primit-o în iunie 2011. Mai mult, directorul Centrului de conservare, dr. Alexander Lesovoy, a convocat şi un Consiliu ştiinţific, cu specialişti şi experţi din Federaţia Rusă, pentru a analiza starea în care se află papirusul. Concluzia a fost aceea că se află într-o perfectă stare, la fel ca în anul 1961, atunci când Mihail A. Alexandrovski a finalizat restaurarea şi conservarea sa”, a precizat cercetătorul ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Citeste si:  Constanţa: Herghelia de la Mangalia, redeschisă publicului după ce a fost modernizată
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close