EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

Norica Nicolai: Declaraţia lui Traian Băsescu este a unui lider de partid, nu a unui preşedinte

Vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), europarlamentarul Norica Nicolai, a declarat, marţi (23 august 2011), la RFI, că declaraţia preşedintelui Traian Băsescu referitoare la faptul că Uniunea Social Liberală (USL) este şi va fi un eşec electoral şi că ori de câte ori Partidul Social Democrat (PSD) şi PNL pierd alegerile acuză că sunt fraudate este o declaraţie a unui lider de partid, nu a unui preşedinte.

”Am vazut declaraţia de aseară a preşedintelui. Fără îndoială, este o declaraţie nu a unui preşedinte, ci a unui lider de partid. A fost o declaraţie care n-a avut ca scop decât mobilizarea echipei PDL, încercarea de a motiva PDL-ul pentru alegerile următoare, indiferent ce s-ar întâmpla în ţară, indiferent cum ar guverna, indiferent de situaţia lui politică. Este absolut firesc ca preşedintele, care ne-a obişnuit cu un astfel de limbaj, categoric neechidistant, să se comporte aşa. Dar realitatea îl infirmă întotdeauna pe preşedinte, din fericire, în România”, a spus Norica Nicolai.

În opinia sa, rezultatele alegerilor parţiale de duminică au fost previzibile, afirmând că nu a fost surprinsă de faptul că la Neamţ a câştigat Partidul Democrat Liberal.(PDL)

Europarlamentarul Norica Nicolai, a afirmat, totodată, că declaraţia preşedintelui Băsescu referitoare la faptul că nu va nominaliza un premier din partea USL decât dacă unul dintre partidele care formează aceasta alianţă va obţine la alegeri 51% demonstrează ”o presiune clară pe PDL”.

Referindu-se la votul uninominal într-un tur sau două tururi, Norica Nicolai a declarat că va trebui purtată o discuţie în interiorul alianţei (USL-n.r) cu privire la sistemul de vot electoral.

”După părerea mea, schimbările repetate, rapide, ale sistemului de vot nu fac decât să dezechilibreze viaţa politică. Cred, însă, şi eu, că actualul sistem electoral este un eşec, din mai multe raţiuni. În orice caz, este un sistem electoral pe care poporul nu l-a acceptat prin referendum, pentru că, să ne amintim, populaţia a dorit un vot uninominal curat, într-un tur de scrutin, cel mai mare număr de voturi care dau candidatul. Însă cred şi eu că trebuie să analizăm clar posibilitatea reprezentării mult mai largi a populaţiei”, a spus Norica Nicolai.

În opinia acesteia, proiectul ‘Statele Unite ale Europei’ sună bine, însă din păcate este un proiect care nu se va realiza pe termen scurt.

”Poate, pe termen lung, poate după o pregătire prealabilă solidă şi în niciun caz într-o situaţie de criză, în care este foarte greu sa adjudeci o coeziune europeană. Situaţia flancului sudic al Uniunii – Grecia, Spania, Italia, Portugalia – este una dificilă. Practic, principalii promotori ai coeziunii europene rămân, în continuare, Germania, Anglia şi Franţa. Celelalte ţări, inclusiv noi, suntem marginali şi nu contăm foarte mult în decizie. Cred că nu se va ajunge la o coeziune europeană”, a spus vicepreşedintele PNL.

Norica Nicolai a adăugat că preşedintele Traian Băsescu probabil vrea ”să prevină nişte măsuri care, cu siguranţă, se vor lua, şi anume aceea a controlului bugetar de către Uniune”, ceea ce, în opinia europarlamentarului liberal, este absolut corect, atâta vreme cât Uniunea susţine foarte multe ţări aflate în dificultate. .

Norica Nicolai a adăugat că din punctul său de vedere România nu va ieşi ”foarte repede” din această perioadă de criză economică, pentru că ”suntem într-o interdependenţă globală”.

”România a reuşit să-şi distrugă şi bruma de economie pe care o avea. Dacă va schimba, însă, optica reducerilor şi a constrângerilor cu una care să stimuleze consumul şi să stimuleze initiaţiva economică, va avea o şansă. Daca nu, vom traversa o perioadă destul de lungă de recesiune”, a conchis europarlamentarul liberal.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata