EUR
4,85 RON
(-0.23%)
USD
4,34 RON
(+1.23%)
GBP
5,41 RON
(-0.1%)
CHF
4,56 RON
(+0.23%)
BGN
2,47 RON
(-0.03%)
BYN
1,68 RON
(+1.23%)
CAD
3,10 RON
(+0.67%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,68 RON
(-0.38%)
JPY
0,04 RON
(+1.07%)
CZK
0,18 RON
(+0.29%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Opoziţia rusă a înfiinţat mişcarea de protest „Votează împotriva tuturor”

Opoziţia rusă „din afara sistemului” a convenit să înfiinţeze noua mişcare „naH-naH: Votează împotriva tuturor” /”naH-naH”, abreviere a unei formule vulgare, cu conotaţii sexuale; n.r./.

Mişcarea este creată în scopul alegerilor pentru Duma de Stat, care vor avea loc în decembrie. Potrivit ziarului rus Kommersant, scopul acesteia este de a obţine şapte procente pentru aşa-zisul partid „Împotriva tuturor”.

Reuniunea de constituire a mişcării „naH-naH: Votează împotriva tuturor” a avut loc la 21 august, cu participarea mai multor oameni politici, jurnalişti şi oameni de cultură.

Potrivit unuia dintre liderii Partidului Libertăţii Populare, Boris Nemţov, vor putea să voteze pentru noua mişcare cei care nu vor să-şi dea votul niciunuia dintre cele şapte partide înregistrate oficial în Rusia, precum şi cei care altădată nu obişnuiau să participe la alageri.

La rândul său, scriitorul Viktor Şendrovici consideră că „ironia este cea mai adecvată reacţie la ceea ce-i aşteaptă pe ruşi la 4 decembrie” şi din acest motiv a fost inventată „denumirea dur-ironică a mişcării”, care le propune ruşilor să-şi „formuleze clar atitudinea faţă de alegeri”.

Iniţiatorii mişcării intenţionează să o promoveze în principal pe internet. În afară de aceasta, opozanţii vor organiza mitinguri în regiuni şi vor tipări afişe.

Deocamdată, nu se precizează când exact îşi va începe activitatea noua mişcare. Potrivit Kommersant, este posibil ca în viitorul apropiat să aibă loc un congres al mişcării, însă în mod sigur aceasta nu va fi înregistrată de autorităţi.

Nu demult, Ministerul Justiţiei din Federaţia Rusă a refuzat să înregistreze Partidul Libertăţii Populare, printre întemeietorii căruia se numără şi Boris Nemţov, ideologul noii mişcări.

În alegerile parlamentare din 2007, opoziţia rusă îi îndemna pe alegători să invalideze buletinul. La rândul său, coaliţia „Altă Rusie”, condusă de fostul şahist Garry Kasparov, de Eduard Limonov şi Mihail Kasianov, le recomanda cetăţenilor să scrie pe buletin denumirea acestei coaliţii, lucru considerat de asemenea o invalidare a buletinului.

Însă, potrivit experţilor, ambele campanii vor face ca învingătorul alegerilor, după toate probabilităţile partidul pro-guvernamental „Rusia Unită”, să obţină un procent şi mai mare din voturi, în condiţiile în care buletinele invalidate, precum şi voturile acordate partidelor care nu trec pragul electoral sunt repartizate partidului câştigător.

Rubrica „Împotriva tuturor” a fost anulată în 2006, iar în 2007 nu se mai putea vota pentru ea. În alegerile din 2003, „împotriva tuturor” votaseră 4,7 la sută dintre alegătorii ruşi /2,85 milioane de oameni/. Multe dintre partidele participante înregistraseră atunci rezultate mai proaste decât cel întrunit de această rubrică.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata