Ponta într-o scrisoare adresată preşedintelui: Nu există înregistrată nicio sponsorizare de la Gold Corporation către Geoană

Preşedintele PSD, Victor Ponta, i-a transmis, marţi (23 august 2011), o scrisoare deschisă şefului statului, Traian Băsescu, prin care îl informează că, din verificările pe care le-a făcut în contabilitatea partidului, a rezultat că nu există înregistrată nicio sponsorizare pe care compania Gold Corporation să o fi acordat candidatului formaţiunii social-democrate la prezidenţialele din 2009, Mircea Geoană.

Liderul PSD i-a transmis preşedintelui totodată că partidul pe care îl reprezintă îl va acţiona în justiţie „pentru repararea daunelor de imagine produse formaţiunii şi candidatului la funcţia prezidenţială”, dacă nu va face publice datele privind presupuse finanţări ilegale de la Gold Corporation către Mircea Geoană.

„Am luat act de declaraţiile dvs. de susţinere politică pentru proiectul Roşia Montană al companiei Gold Corporation, dar şi de acuzaţiile pe care le-aţi formulat în legătură cu finanţarea primită de fostul candidat al PSD la Preşedinţia României – domnul Mircea Geoană. Doresc să anunţ opinia publică, dar şi pe dvs. că am verificat în contabilitatea partidului şi nu există înregistrată nicio sponsorizare pe care compania Gold Corporation să o fi acordat domnului Geoană. Înţeleg din declaraţiile dvs. că aveţi cunoştinţă de o finanţare ilegală şi, din acest motiv, vă rog să ne comunicaţi şi nouă aceste date”, a afirmat liderul social-democraţilor în scrisoarea deschisă transmisă preşedintelui marti.

Citeste si:  Fotbal: FRF, amendată de FIFA cu 110.000 de franci elveţieni, după meciurile cu Ungaria şi Turcia

Victor Ponta susţine că, nu doar în calitate de preşedinte, ci chiar de simplu cetăţean, Traian Băsescu este obligat de lege să nu ascundă „indicii” privind anumite sponsorizări ilegale şi să le prezinte instituţiilor competente pentru a stabili sancţiunile ce se impun.

„Nu mă îndoiesc că, prin natura funcţiei dvs, aveţi acces la date neaccesibile publicului larg, dar din momentul în care aţi dezvăluit aceste informaţii pe postul public TVR 1 obligaţia legală vă priveşte direct. Vă asigur că, imediat ce asemenea ilegalităţi ar fi constatate, nu voi ezita să iau măsurile politice corespunzătoare în calitatea mea de preşedinte al PSD”, a continuat Ponta.

El a adăugat că, în cazul în care şeful statului nu va face publice datele, va considera că afirmaţiile sale reprezintă „un nou gest de iresponsabilitate”.

„În cazul în care nu veţi face publice aceste date, vom considera că afirmaţiile dvs. reprezintă un nou gest de iresponsabilitate, devenit deja uzual pentru dvs, care vă descalifică iremediabil, incompatibil cu funcţia pe care vremelnic o deţineţi, o nouă calomnie gravă la adresa unui fost preşedinte al partidului nostru. Imaginea României faţă de un preşedinte care merge constant la televiziunea plătită din bani publici ca să arunce minciuni grosolane despre opozanţii politici este deja deplorabilă. Vă anunţ oficial că într-un asemenea caz PSD vă va acţiona în judecată pentru repararea daunelor de imagine produse nouă ca partid şi candidatului nostru la funcţia prezidenţială”, a anunţat Ponta.

Citeste si:  Băsescu: Partidele de dreapta trebuie să stabilească în iunie criteriile pentru candidatul lor; dacă mi se cere, mă implic în discuţii

Liderul PSD i-a solicitat preşedintelui şi mai multe clarificări cu privire la mesajul despre nevoia de a aduce mai mult aur în rezerva BNR.

În acest sens, Ponta i-a reamintit şefului statului de mesajul dat de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în data de 13 iunie 2003, când a susţinut că „BNR nu intenţionează să-şi crească rezerva de aur” şi că „implicarea BNR în proiectul Roşia Montană nu este necesară”.

Victor Ponta a adăugat că poziţia guvernatorului a fost confirmată recent şi de consilierul său Adrian Vasilescu, în data de 28 aprilie 2011: „Costurile exploatării sunt foarte mari şi nu ştiu cât ar putea să vândă statul aurul pe piaţa internaţională”.

„Nu în ultimul rând fac un apel la dvs. pentru a ne sprijini în demersul inovator pe care l-am propus spaţiului public românesc de a determina compania Gold Corporation (şi în general toate grupurile de interes economic) să facă publice toate cheltuielile pentru promovarea acestui proiect în România, inclusiv plăţile către oameni politici şi lideri de opinie. Dvs. sunteţi un politician aflat la final de carieră şi vă puteţi asuma riscurile inerente unui demers de asemenea anvergură, indiferent de daunele pentru dvs sau apropiaţi. Ar fi un element pozitiv în aprecierea, din păcate preponderent negativă, a mandatelor dvs politice. (…) Sunt convins că un apel la transparenţă, venit din partea dvs., un vechi şi ardent susţinător, poate convinge Gold Corporation să facă publice aceste informaţii extrem de relevante”, a completat preşedintele PSD.

Citeste si:  Ponta: Vreau să mergem cu UNPR ca unică ofertă de centru-stânga pentru alegerile locale şi generale

Preşedintele Traian Băsescu l-a calificat luni drept „imatur” pe liderul social-democraţilor, Victor Ponta, şeful statului adăugând că nu a avut niciun fel de finanţare în campania electorală de la compania Gabriel Resources (acţionar la Roşia Montană Gold Corporation).

„Eu vă pot garanta că nu am avut niciun fel de finanţare de la Gabriel Resources, dar să se gândească bine dacă el ca şef de campanie nu ştie ceva despre finanţarea campaniei pe care a condus-o la candidatul Mircea Geoană. Să se gândească dacă nu ştie ceva. (…) Atâta timp cât el (Victor Ponta – n.r.) spune că îmi răsplătesc finanţatorii, mă gândesc că ştie sigur că Gabriel Resources a finanţat pe cineva şi, dacă la mine nu, probabil ştie ceva. Am fost doar doi candidaţi în turul doi”, a afirmat preşedintele.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close