Oamenii aleg joburi bine plătite chiar dacă îi vor face nefericiţi

Banii nu iti pot cumpara dragostea, dar se pare ca cei mai multi dintre oameni ar alege banii in locul fericirii, daca e sa dam crezare unui nou sondaj relatat in editia de miercuri (24 august 2011) a Daily Mail.

Mai mult de 2500 de persoane au fost intrebate ce le-ar face mai fericite – o slujba platita cu 50.000 de dolari cu ore „rezonabile” de lucru, si cu 7.5 ore de somn pe zi, sau una platita cu 90.000 de dolari cu un program de lucru „neobisnuit” care le-ar permite sa se odihneasca doar 6 ore.

Citeste si:  Ministerul Sănătăţii din Malta caută 200 de asistenţi medicali români

Apoi au fost intrebati pentru care dintre cele doua locuri de munca ar opta daca ar ajunge intr-o situatie precara si ar fi nevoiti sa aleaga intre cele doua.

Cercetatorii, o echipa de economisti de la Universitatea Cornell din Statele Unite ale Americii, au descoperit ca cei mai multi dintre cei intrebati ar alege slujba mai bine platita chiar daca sunt constienti ca aceasta i-ar face mai putin fericiti.

Avand in vedere motivatia lor, multi dintre subiectii sondajului au spus ca au simtit ca daca aleg slujba mai bine platita acest lucru ii va face mai fericiti pe cei din familia lor.

Citeste si:  Politica conversiei, conversia politicii

Unii spun ca s-ar bucura de statutul social mai mare care ar veni odata cu noul rol, in timp ce altii considera ca locul de munca le-ar da un simt al raspunderii mult mai mare.

Studiul, care va fi publicat in Analiza Economica Americana, este prezentat la Reuniunea Fourth Landau despre Stiinte Economice din Austria.

Alex Rees-Jones, unul din studentii doctoranzi din spatele acestei cercetari, spune ca el considera ca rezultatele au avut implicatii politice.

„Cercetarea noastra sugereaza ca daca guvernele aleg sa creeze politici prin care sa maximizeze fericirea masurata in sondajele lor, atunci exista posibilitatea ca acestia sa impuna o politica pe care oamenii nu ar vrea sa o aiba”.

Citeste si:  Cerere mare la Iaşi pentru locurile de muncă estivale
Citește și
1 Comentariu
  1. Beth spune

    Cred ca o cauza a acestor situatii este si faptul ca traim intr-o societate in care suntem condusi de aspectele materiale intr-o masura mai mare decat cele sentimentale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close