EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,28 RON
(+0.25%)
GBP
5,43 RON
(-0.64%)
CHF
4,44 RON
(+0.86%)
BGN
2,47 RON
(-0.17%)
BYN
1,80 RON
(-0.46%)
CAD
3,19 RON
(-0.34%)
RSD
0,04 RON
(-0.07%)
AUD
2,98 RON
(-0.37%)
JPY
0,04 RON
(+1.16%)
CZK
0,18 RON
(-0.44%)
INR
0,06 RON
(+0.45%)

Revenirea Bursei: luna august a cuvintelor care încep cu „r”

Acest august va fi amintit drept luna cuvintelor care încep cu litera „r”.

Excluzând redresarea rămân recesiune, recuperare, recul şi recidivă. Mai mult, de luni există şi „r” de la revoluţii, scrie ziarul financiar italian Il Sole 24 Ore în ediţia de marţi (23 august 2011).

După zile de angoasă, raza de speranţă care a luminat Bursa luni a declanşat imediat pariurile pe „r”-ul momentului: este oare reculul sau recuperarea? Dar dacă totul este legat doar de revoluţia din Libia, având în vedere că recuperarea a fost condusă de titlurile petroliere şi energetice?

Dacă fiecărei căderi a unui dictator african i-ar corespunde un salt al pieţelor bursiere la nivel mondial „primăvara arabă” ar fi trebuit de acum să conducă Wall Street şi Europa la maximele lor istorice.

Realitatea este însă că tabloul macroeconomic mondial nu s-a schimbat. Europa continuă să se certe privind eurobondurile, iar BCE continuă să cheltuiască zeci de miliarde pentru a sprijini cotaţiile BTP.

Pe scurt, revenirea de luni nu numai că nu este redresarea Bursei, ci dovada clară că piaţa continuă să se mişte de la o zi la alta, mergând acolo unde vede spaţii – titluri energetice şi petroliere în acest caz – iar apoi închizându-se ca scoica atunci când îşi dă seama că a grăbit prea mult pasul.

Pentru a iesi din reculuri şi a intra în recuperare, Bursa se aşteaptă la un angajament concret al guvernelor şi al marilor puteri financiare de a ţine în frâu dezechilibrele valutare şi comerciale care le ajută pe unele pe termen scurt, dar face mai dificile pentru toate eforturile de însănătoşire şi creştere a economiilor naţionale.

În acest sens, ar fi mai oportun şi productiv pentru pieţe ca Europa să se concentreze mai mult pe deschiderea unei mese mari de confruntare cu China şi SUA pentru a reforma sistemul mondial al ratelor de schimb decât să continue să se dea lecţii improbabile Washingtonului privind pierderea triplului A, datoria şi cum să iasă de aici.

Este important să se amintească faptul că ne aflăm în ultimele zile de armistiţiu între vigilenţi şi speculatori.

Vineri va fi scadentă interdicţia de „short selling” /vânzarea în lipsă este un instrument financiar care permite unui investitor să vândă acţiuni pe care nu le deţine şi pe care le împrumută de la o bancă sau casă de brokeraj, n.red/ impusă cu circa zece zile în urmă în Europa pentru a stăvili prăbuşirea titlurilor bancare şi financiare.

Oare această măsură ar trebui reînnoită din prudenţă sau se va renunţa la ea? Alegerea revine autorităţilor europene de supraveghere.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata