Suceava: Primul muzeu subteran de istorie şi arheologie, la Salina Cacica

Primul muzeu subteran de istorie şi arheologie – ”Muzeul Sării din Bucovina” -, care prezintă istoria folosirii sării de către om din preistorie până zilele noastre, în întreg spaţiul bucovinean, inclusiv Regiunea Cernăuţi, va fi inaugurat, sâmbătă (27 august 2011), la Salina Cacica.

Conducerea Salinei Cacica din judeţul Suceava reia astfel o foarte veche tradiţie, ce s-a pierdut după anii ultimului război mondial, respectiv seria manifestărilor cultural-artistice care se desfăşurau periodic în adâncurile minei, printre care balul anual de Sfânta Maria, din 15 august.

Manifestările de sâmbătă au loc cu ocazia împlinirii a 220 de ani de la începerea exploatării industriale a sării la Cacica, iniţiată atunci de noua administraţie austriacă a Bucovinei.

Acţiunile includ şi prezentarea unor cărţi cu referire la sarea de la Cacica („Cristale de Bucovina” – autor doctor în ştiinţe medicale Ioan Eţcu; respectiv „Un sat din Bucovina numit… Cacica” – autor doctor în ştiinte istorice Mugur Andronic, carte tipărită printr-un proiect cu finanţare europeană), un concert de muzică clasică al cvartetului sucevean „Lira” şi prezentarea unei expoziţii subterane de grafică şi fotografie umoristică intitulate „C’ est la vie… Le sel, c’est la vie…” (autori Mihai Pânzaru-PIM şi Mugur Andronic-Mando).

Zăcământul de sare de la Cacica a fost descoperit în 1790, iar exploatarea sării a început în 1791. Salina este un unicat prin faptul că galeriile sale sunt săpate manual, fără utilaje.

De-a lungul timpului, Salina Cacica a fost supusă unor modernizări şi reabilitări succesive, în prezent procesul tehnologic fiind asistat de calculator.

În interiorul salinei pot fi vizitate Capela romano-catolică Sf. Varvara, la 21 metri adâncime, construită în anul 1806, precum şi Capela ortodoxă, la adâncimea de 35 metri, unde se desfăşoară Orizontul I.

Totodată, poate fi vizitat Lacul Sărat, un lac artificial săpat manual de mineri la o adâncime de 35 de metri, pe pereţii căruia se găsesc cristale de sare. Dimensiunile lacului sunt de 10 x 6 metri, este îngrădit cu balustradă şi iluminat de câteva reflectoare, cu ani în urmă aici făcându-se mici plimbări cu ajutorul unei plute.

Un alt obiectiv care atrage turiştii este sala de dans denumită „Sala ing. Agripa Popescu” (după numele primului director general al Regiei Monopolurilor Statului, aşa cum apare într-un basorelief în peretele de sare), aflată la adâncimea de 37 de metri.

Ea este de dimensiuni relativ mari, respectiv 24 x 12 x 12 metri, iar la capete are trei balcoane şi ele săpate în sare. Aici se organizau baluri, întâlniri festive, spectacole, fiind şi primul loc de distracţie din zonă.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.