EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

„Un salt urias pentru omul de tinichea”: Robotul umanoid al statiei spatiale prinde viata

Robotul umanoid al NASA s-a trezit in sfarsit din somn, in spatiu.

Controlorii de la sol au activat robotul astazi pentru prima data de cand a fost livrat la Statia SPatiala Internationala in februarie, scrie Daily Mail in editia de marti (23 august 2011).

Testul a presupus transmiterea de electricitate catre toate sistemele Robonautului, desi acestuia nu i s-a dat comanda de a se misca, lucru care se va intampla saptamana viitoare.

Si pentru a fi in conformitate cu tendintele actuale, Robonautul are chiar si pagina pe siteul de socializare Twitter, unde a lasat un mesaj astazi: „Vai ce bine ma simt datorita electronilor! Un pas mic pentru om, un salt urias pentru omul de tinichea.”

Cele patru camere de lumina vizibile, care reprezinta ochii Robonautului, au fost pornite, si la fel si camera cu infrarosu, localizata in gura robotului, de care e nevoie pentru perceptia adancimii.

Robonaut, primul robot umanoid din spatiu, este testat in vederea posibilitatii de a deveni ajutorul astronautilor.

Computerul principal, asezat adanc in stomacul Robonautului, a pornit, la fel ca si cele 30 de procesoare incorporate in brate pentru a controla articulatiile.

Robotul a fost trimis in spatiu odata cu ultimul zbor al navei Discovery.

Pe 1 septembrie, controlorii ii vor comanda lui Robonaut sa isi miste degetele, mainile si bratele.

Deocamdata, Robonautul exista doar de la brau in sus. Robonautul are o inaltime de un metru si cantareste 150 de kilograme. Fiecare brat are o lungime de 82 de cm.

O pereche de picioare ii sunt proiectate in momentul de fata si se preconizeaza ca ii vor fi trimise in 2013.

Pentru moment, Robonaut – numit si R2 – este proiectat sa stea in interiorul statiei spatiale. Versiunile viitoare ale acestuia ar putea sa se aventureze in plimbari spatiale, economisind timpul astronautilor si totodata ii va tine in siguranta.

Deoarece are unele parti inflamabile, astronautul american Michael Fpssum si japonezul Satoshi Furukawa l-au depozitat pe Robonaut inapoi in geanta ignifuga dupa ce i s-a facut primul test.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata