Ankara-Erevan: „Endspiel”-ul turc al „diplomaţiei fotbalistice”

Parlamentul Turciei a declarat că protocoalele privind normalizarea relaţiilor turco-armene, cunoscute drept „protocoalele de la Zurich”, şi-au pierdut valabilitatea.

Publicaţiile turceşti care anunţă acest lucru, Merhaba Gazetesi şi Anadolu, constată că documentele, care fuseseră trimise în urmă cu mai mulţi ani la parlament pentru ratificare, au fost scoase de pe ordinea de zi.

Acţiunile deputaţilor turci corespund regulamentului intern: dacă în timpul celor 4 ani ai ciclului de activitate al parlamentului anumite documente nu sunt adoptate, acestea îşi pierd valabilitatea.

Actualul parlament îşi încetează activitatea în august, iar potrivit Constituţiei toate documentele neaprobate de acesta, inclusiv Protocoalele de la Zurich, sunt declarate lipsite de valabilitate, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

În pofida faptului că deputaţii turci au urmat Constituţia, experţii remarcă faptul că Ankara şi presa turcă accentuează invalidarea documentelor, ca şi cum ar dori să fie auzite de întreaga comunitate internaţională.

În această situaţie, acţiunile părţii turce pot fi considerate o manifestare făţişă a nemulţumirii privind starea de lucruri din procesul de reglementare a conflictului din Nagorno-Karabah, potrivit cotidianului rus menţionat.

Citeste si:  Turcia refuză să aleagă între Rusia şi Uniunea Europeană

Protocoalele de la Zurich au încununat aşa-zisa „diplomaţie a fotbalului” dusă de preşedinţii armean şi turc, Serj Sargsian şi Abdullah Gul, îngrijoraţi de lipsa totală a unor contacte interstatale.

Acestea au fost întrerupte de Ankara în regim unilateral, în semn de solidaritate cu Azerbaidjanul, care pierduse controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah, după războiul din 1991-1994.

Două întrevederi la nivel înalt în timpul unor meciuri de fotbal dintre echipele Armeniei şi Turciei, negocierile intensive dintre ministerele de externe ale celor două ţări, cu medierea activă a SUA şi UE şi cu participarea Rusiei, au făcut ca, la 10 octombrie 2009, şefii diplomaţiilor armeană şi turcă să semneze, la Zurich, protocoalele privind normalizarea relaţiilor, fără niciun fel de condiţii prealabile.

Unul dintre aceste protocoale prevedea deschiderea graniţelor şi dezvoltarea relaţiilor dintre cele două ţări, iar altul – stabilirea de relaţii diplomatice. Documentele au fost trimise spre ratificare parlamentelor de la Erevan şi Ankara, moment când au început complicaţiile, comentează Nezavisimaia Gazeta.

Citeste si:  Crizele din 2008 şi 2011: scenarii identice?

Ankara a subevaluat reacţia extrem de sensibilă a partenerului său strategic – Baku. Partea azeră a declarat că semnarea unui protocol cu Armenia înainte de soluţionarea diferendului karabah constituie o trădare din partea Turciei, cu toate consecinţele corespunzătoare, între care şi revizuirea preţurilor la combustibilii azeri livraţi Turciei. Astfel că Ankara a dat înapoi.

Deputaţii turci s-au grăbit să-i acuze pe colegii armeni de încălcarea acordurilor de la Zurich, care prevedeau o ratificare fără condiţii prealabile. Potrivit Constituţiei Armeniei, de orice acord internaţional trebuie să ia cunoştinţă Curtea Constituţională a republicii, al cărei verdict are caracter intern de recomandare. Încasând aceste acuzaţii, partea armeană a replicat declarând că nu va ratifica în regim unilateral acordurile de la Zurich.

După aceasta, Turcia a trecut la atac deschis, afirmând că, înainte de restabilirea jurisdicţiei Baku asupra Nagorno-Karabah, nu poate fi vorba despre niciun fel de normalizare a relaţiilor cu Armenia. Situaţia a rămas în suspensie până la momentul când actualul parlament al Turciei a scos protocoalele de pe ordinea de zi.

Citeste si:  Raport CE privind extinderea: O "mare dezamăgire" pentru Turcia

Cele întâmplate coincid cu previziunile formulate la Erevan de diverse cercuri politice, care puneau la îndoială intenţiile pozitive ale Turciei: reprezentanţii puterii – în cadrul discuţiilor neoficiale, cei ai opoziţiei – în mod deschis. Deocamdată, Erevanul nu şi-a exprimat oficial atitudinea faţă de cele întâmplate.

Potrivit directorului de programe pentru CSI şi Rusia din cadrul Societăţii germane de politică externă, Alexander Rahr, punţile dintre Ankara şi Erevan nu au fost total distruse, chiar dacă „este destul de dificil să estimezi posibilitatea readucerii protocoalelor de la Zurich pe agenda viitorului parlament turc”.

„Un anumit proces de apropiere dintre Turcia şi Armenia se înregistrează. Există forţe influente din UE care vor depune în continuare eforturi pentru ca procesul să nu fie întrerupť, şi-a exprimat încrederea Rahr, citat de Nezavisimaia Gazeta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata