ExxonMobil ar putea investi până la 10 miliarde dolari în blocul Neptun din Marea Neagră

Compania americană ExxonMobil ar putea investi între 3 şi 10 miliarde dolari, împreună cu Petrom, în dezvoltarea şi producţia de ţiţei din blocul Neptun aflat în platoul continental al Mării Negre, dacă activităţile de explorare vor avea succes, a anunţat, joi (25 august 2011), directorul general al ExxonMobil România, Ian Fischer, la o conferinţă privind gazele naturale.

„Dacă vom descoperi ţiţei în urma forărilor din perimetrul Neptun investiţiile în producţie şi dezvoltare vor fi cuprinse între 3 miliarde dolari şi 10 miliarde dolari”, a afirmat Fischer.

Forarea în perimetrul Neptun va începe la sfârşitul anului 2011 sau la începutul anului 2012, a adăugat acesta precizând că suma investită în această activitate va fi de un milion dolari pe zi.

„Vom începe să forăm la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor iar lucrările la o sondă durează între 30 – 135 de zile. Investiţia pentru lucările de foraj se ridică la un milion de dolari pe zi. Pentru a descoperi dacă în acest perimetru există ţiţei şi gaze naturale trebuie să descoperim în cazul mai multor sonde”, a menţionat directorul general al ExxonMobil.

Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production Romania Ltd au încheiat un contract de concesionare (Farm Out Agreement) în 2008 prin care ExxonMobil a achiziţionat o participaţie de 50% în blocul Neptun. De la acel moment, cele două companii au lucrat îndeaproape pentru achiziţia seismică 3D şi pentru evaluarea potenţialului blocului Neptun.

Guvernul a aprobat recent Hotărârea iniţiată de Ministerul Economiei privind prelungirea cu 5 ani a perioadei de explorare a acordului de concesiune pentru perimetrul XIX-Neptun din Marea Neagră către OMV Petrom şi Exxon.

ExxonMobil este interesat, de asemenea, şi de zăcămintele de resurse neconvenţionale.

„Suntem interesaţi de toate oportunităţile pe care le putem avea, inclusiv resursele neconvenţionale, însă deocamdată nu avem planuri concrete în această direcţie”, a afirmat Ian Fischer.

Dacă vor fi descoperite zăcăminte în perimetrul Petrom, România poate avea beneficii precum câştigurile din redevenţe sau crearea de locuri de muncă, a adăugat directorul general al ExxonMobil.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.