EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Socialiştii francezi sunt circumspecţi privind viitorul politic al lui DSK

Deşi socialiştii francezi sunt mulţumiţi de faptul că acuzaţiile împotriva lui Dominique Strauss-Kahn /DSK/ au fost retrase, ei sunt circumspecţi privind rolul pe care l-ar putea juca acesta în alegerile prezidenţiale de anul viitor din Franţa.

Liderii de partid par să păstreze o distanţă prudentă, se arată într-o analiză a publicaţiei germane Der Spiegel în ediţia de marţi (23 august 2011).

Vestea că acuzaţiile împotriva lui DSK au fost retrase la New York, marţi, a fost salutată la sediul Partidului Socialist Francez din Rue Solferino, la Paris, cu un oftat de uşurare.

Cu numai trei zile înainte de reuniunea de vară a socialiştilor de la La Rochelle, se pune capăt pentru moment zvonurilor, suspiciunilor şi acuzaţiilor aduse lui DSK şi presupusului viol comis de acesta împotriva cameristei de la hotelul Sofitel din New York, Nafissatou Diallo.

Cu numai două luni înainte ca socialiştii să organizeze alegerile primare înaintea scrutinului prezidenţial din 2012, pot pune capăt în sfârşit dramei americane intense din jurul colegului lor de partid.

Pe măsură ce se prefigura tot mai mult că instanţa de la New York renunţă la acuzaţii, uşurarea din rândul liderilor de partid era palpabilă.

„Sunt foarte mulţumită de cele mai recente evoluţii de la Oficiul Procurorului Districtual din New York”, a declarat Martine Aubry, care îi conduce pe socialişti şi speră să reprezinte partidul în calitate de candidat prezidenţial.

Principalul rival al lui Aubry din cadrul partidului, Francois Hollande, şi-a exprimat de asemenea satisfacţia privind rezultatul dosarului „după trei luni de poveri insuportabile”. Hollande, fost şef al PS, a adăugat că evenimentele au fost extrem de dificil de suportat.

Nu numai problemele private ale fostului şef al FMI au fost atât de supărătoare, notează Der Spiegel. Ziare şi posturi TV păreau să se bucure relatând în detaliu despre stilul de viaţă excesiv al lui DSK, povestea căsătoriei sale şi comportamentul ostentativ. În acelaşi timp, acest lucru a creat şi o situaţie neplăcută serioasă pentru reputaţia celui mai important partid de opoziţie din Franţa.

Potrivit publicaţiei germane, reputaţia lui DSK a fost grav pătată, iar perspectiva revenirii sale în politică pare să fie practic nulă. Chiar şi cei mai fervenţi fani ai fostului şef al FMI nu mai cred că el poate participa la alegerile primare ale PS.

Cu toate acestea, profesorul de economie, care cu numai câteva luni în urmă era considerat cel mai periculos adversar al preşedintelui Nicolas Sarkozy, şi-ar putea exercita influenţa prin aprobarea unuia dintre cei cinci candidaţi. Aubry, care a fost odată aliniată politic cu DSK, ar primi probabil binecuvântarea lui.

Este posibil, de asemenea, să se dovedească că DSK e o povară pentru candidaţii partidului său în perspectiva scrutinului. Dincolo de exonerarea juridică probabilă din SUA, imaginea publică a lui DSK rămâne una de afemeiat condus de testosteron, un pervers notoriu – şi va fi o ţintă vulnerabilă în timpul alegerilor, consideră Der Spiegel.

Atunci când se va întoarce în cele din urmă în Franţa, îl va aştepta deja următorul dosar în instanţă. Scriitoarea Tristane Banon, 32 de ani, susţine că în timpul unui interviu realizat de ea cu DSK, în 2003, pentru o carte pentru care făcea cercetări, acesta a hărţuit-o sexual şi a violat-o. Ea a afirmat că la vremea respectivă mama ei a sfătuit-o să tacă.

Cu toate acestea, Banon a depus plângere iar oficiul procurorului republicii din Paris a audiat-o pe mama ei, pe fosta soţie a lui DSK şi pe Hollande, care la acea vremea aceea era şeful PS.

Chiar dacă liderii PS au dat asigurări publice privind simpatia şi solidaritatea lor cu DSK, ei au de asemenea o mulţime de motive să păstreze o distanţă prudentă atunci când vine vorba de viitorul politic dificil al colegului lor de partid.

„Să fie lăsat în pace acum”, a declarat membrul marcant al PS, Pierre Moscovici, despre fostul său mentor Strauss-Kahn.

Moscovici, în orice caz, a constatat că cel mai bine este să schimbe tabăra politică. Politicianul din partidul de stânga, fost susţinător al lui DSK, este în prezent coordonatorul campaniei preelectorale a lui Hollande.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata