Economia spaniolă a încetinit în trimestrul al doilea pe fondul măsurilor de austeritate

Ritmul de creştere al economiei spaniole a încetinit în trimestrul al doilea, în contextul măsurilor de austeritate adoptate în Uniunea Europeană pentru a face faţă crizei datoriilor, potrivit cifrelor definitive publicate vineri (26 august 2011) de Institutul naţional de statistică (INE), transmite AFP.

Produsul Intern Brut al celei de a patra economii din zona euro a crescut cu 0,2% în trimestrul al doilea comparativ cu trimestrul precedent, după un avans de 0,4% în primele trei luni ale acestui an, cifre revizuite faţă de estimările iniţiale care vorbeau de o creştere de 0,3% în primul trimestru. În ritm anual, în trimestrul al doilea economia spaniolă a înregistrat o creştere de 0,7% în trimestrul al doilea.

Citeste si:  Zeci de mii de manifestanţi la Salonic, împotriva măsurilor de austeritate din Grecia

INE a explicat că avansul economiei a fost stimulat de exporturi, care au crescut cu 2,6% în trimestrul al doilea după o creştere de 1,3% în primul trimestru. Creşterea exporturilor nu a putut însă compensa încetinirea cererii interne până la 1,9%.

Încetinirea economiei spaniole urmează o tendinţă similară cu cea înregistrată de alte mari economii europene. Zona euro a înregistrat în al doilea trimestru o creştere de 1,8 în ritm anual, în scădere faţă de creştere de 2,5% în primul trimestru.

Guvernul spaniol urmează să se reunească vineri pentru a conveni noi măsuri de austeritate pentru a stabiliza finanţele ţării şi a asigura pieţele. Premierul spaniol José Luis Rodriguez Zapatero a anunţat recent o revizuire a constituţie în ideea de a garanta stabilitatea bugetară.

Citeste si:  Liban: Manifestanţi împiedicaţi să pătrundă în sediul guvernului
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close