Relansarea economică a Libiei, o provocare enormă pentru rebeli

Rebelii libieni se vor confrunta cu o provocare enormă în încercarea de a repune pe roate economia ţării lor, vlăguită, având drept primă sarcină asigurarea bunei funcţionări a serviciilor de bază şi reluarea exporturilor petroliere, scrie joi (25 august 2011) agenţia France Presse.

Experţii apreciază că Libia, adesea denumită „săracul stat petrolier bogat”, va avea nevoie în următorii ani de investiţii de până la 100 de miliarde de dolari pentru a-şi construi o infrastructură solidă, susceptibilă să îi atragă pe investitorii locali şi străini.

„Eu cred că Libia va trebui să investească anual aproape 20 de miliarde de dolari în următorii cinci ani, bani consacraţi infrastructurii şi serviciilor de bază”, a afirmat Lahcen Achy, un expert din cadrul Carnegie Middle East Center, cu sediul la Beirut.

Noii conducători ai Libiei moştenesc o economie fragmentată, care era aproape în întregime controlată de stat, sub un regim corupt şi totalitar ce a delapidat o bună parte din veniturile petroliere pentru a servi dorinţele şi ambiţiile colonelului Gaddafi, conform mai multor analişti.

„Noul guvern trebuie să repornească de la zero. Principala dificultate va fi să gestioneze moştenirea economică a lui Gaddafi”, care a făcut foarte puţine lucruri pentru infrastructura ţării, cum ar fi de exemplu reţeaua rutieră, a explicat Achy. „Libia se confruntă cu provocări structurale /…/. În contextul în care ţara era dependentă aproape în întregime de petrol, este esenţial ca economia să fie diversificată şi sectorul privat dezvoltat. Este nevoie de o serie de reforme-cheie”, a subliniat expertul.

În 2010, produsul intern brut /PIB/ al Libiei s-a ridicat la circa 90 de miliarde de dolari, cu un venit per capita de circa 15.000 de dolari pentru o populaţie de aproximativ 6,5 milioane de locuitori, notează AFP, care avertizează că marea majoritate a infrastructurilor se află într-o stare proastă – şcolile, spitalele, drumurile, porturile s-au deteriorat în timpul celor 42 de domnie ai lui Gaddafi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.