Warren Buffett va investi cinci miliarde de dolari în Bank of America

Grupul Berkshire Hathaway, compania de investiţii a miliardarului american Warren Buffett, a anunţat joi (25 august 2011) că va investi cinci miliarde de dolari în grupul bancar american Bank of America, anunţ care a condus la creşterea acţiunilor BofA cu 24%, transmite Reuters.

Bank of America va vinde către Berkshire Hathaway 50.000 de acţiuni preferenţiale care vor oferi un dividend anual de 6%. Bank of America va putea răscumpăra oricând aceste acţiuni dacă va plăti o primă de 5%. În plus, Berkshire Hathaway va primi garanţii care îi vor permite să preia alte 700.000 de acţiuni la un preţ de 7,14 dolari per titlu în următorii zece ani.

Este o tranzacţie care seamănă foarte mult cu cea convenită de Berkshire Hathaway cu Goldman Sachs în timpul crizei financiare globale din 2008, exceptând dividendul care în acest caz este mai mic.

Analiştii susţin că aceste tranzacţii dovedesc că Warren Buffett a devenit un fel de creditor de ultimă instanţă pentru sistemul financiar.

„Acest lucru dovedeşte că dacă băncile vor avea nevoie de capital suplimentar, de care nu au nevoie dar cred că pot calma piaţa prin strângerea acestui capital, atunci pot face rost de capital în 30 de minute printr-un simplu telefon la unchiul Warren”, a declarat managerul Egan-Jones Ratings, Sean Egan.

Potrivit unui purtător de cuvânt de la Bank of America, Warren Buffett a fost cel care săptămâna aceasta l-a sunat pe directorul general de la BofA, Brian Moynihan, şi s-a oferit să facă această investiţie. Purtătorul de cuvânt a precizat că tranzacţia a fost încheiată în câteva zile.

În ultima perioadă investitorii au vândut masiv acţiuni Bank of America, de teamă că banca va fi nevoită să strângă capital pentru a face faţă pierderilor şi a îndeplini noime morme de capital din industria bancară.

Acţiunile Bank of America au pierdut o treime din valoare în luna august şi o jumătate din valoarea lor de la începutul acestui an.

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.