EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Acord pentru protejarea cailor din Letea

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi coordonatorul de proiecte din cadrul asociaţiei Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu, au semnat duminică, la Cardon, Delta Dunării, un acord de colaborare pentru protejarea cailor din Letea, pe fondul nemulţumirii localnicilor.

”MDRT va lucra pe un studiu pe care l-am comandat Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Turism care este aproape gata şi prin care vom organiza o zonă unde caii vor putea fi văzuţi de turişti. Aşteptăm studiul de fezabilitate şi, după ce se va identifica zona unde se va amenaja, vom şti cât costă să împrejmuim, cât costă punctele de belvedere, aleile şi traseele pe care vrem să le amenajăm pentru turismul organizat în Pădurea Letea”, a declarat ministrul Elena Udrea.

Oficialul guvernamental a subliniat că promovarea cailor din zonă poate deveni o atracţie turistică în beneficiul locuitorilor comunei C.A. Rosetti şi a menţionat că în proiect vor fi incluşi doar caii care nu au stăpân, aceştia urmând să primească hrană şi îngrijiri sanitar-veterinare gratuite din partea Vier Pfoten.

”Aici nu vorbim de tratate ştiinţifice, ci de turism, un domeniu în care contează foarte mult mitul, povestea. Şi mi-aş permite o comparaţie care este exagerată – ce-ar fi să le spunem acum turiştilor că Dracula nu a existat? Trebuie să folosim prezenţa cailor din Letea pentru a atrage turişti în zonă. Nu vom ignora regulile specifice Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării cu obiectivul precis de a conserva mediu. Considerăm însă că acest acord pe care noi l-am numit ‘Protocolul de la Letea’ marchează un nou început şi pentru caii care au fost până acum în suferinţă, dar şi pentru locuitori”, a menţionat Udrea.

La rândul său, coordonatorul de proiecte din cadrul Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu, a afirmat că în urma scandalului din luna mai numărul turiştilor în zona Letea a crescut de trei ori.

”Asta înseamnă că aceşti cai reprezintă un interes pentru foarte, foarte multă lume. Din punct de vedere istoric, s-a dovedit că aceşti cai sunt de peste 500 de ani şi probabil se va dovedi şi ştiinţific. Să vedem dacă comunitatea locală va înţelege că nu va avea decât de câştigat. Vom încerca să le explicăm localnicilor, dar oamenii sunt total dezinformaţi cât timp au auzit că am vrea să ducem caii la abator, ceea ce este o inepţie”, a declarat Kuki Bărbuceanu.

În ceea ce priveşte încălcarea normelor sanitar-veterinare încă din mai de asociaţiile neguvernamentale care au salvat caii din drumul de la abator, ministrul Udrea s-a arătat nemulţumită de faptul că nu toţi cei 41 de cai s-au întors duminică în Letea.

Atunci când încerci să faci un lucru bun, sunt o mulţime de persoane care pun piedici. Nu ştiu de ce cei care s-au străduit să împiedice întoarcerea cailor în Deltă nu au fost la fel de scrupuloşi şi atunci când caii au fost luaţi în condiţiile în care au fost luaţi. Nu ştiu dacă sunt colegi de partid sau de la alte partide, dar asta este realitatea. Important este însă că suntem la acest moment şi că atunci când a izbucnit tot scandalul a fost vehiculat numele ministerului. Ne bucurăm că toată lumea vede în acest minister o ultimă salvare în perioade de criză, ne-am implicat, vor veni şi ceilalţi, iar cert e că aici în câteva luni va fi amenajată o zonă pentru vizitarea cailor din Letea”, a conchis ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

La aproape două ore de la plecarea oficialului guvernamental, localnicii din satul Cardon s-au arătat nemulţumiţi din cauză că asociaţiile neguvernamentale au oprit în mai transportul spre abator al celor 54 de cai, astfel că ei nu şi-au mai putut lua banii promişi.

Sătenii care s-au strâns în imediata apropiere a ţarcului amenajat special pentru caii din ferma din satul brăilean Urleasca au criticat modul în care au fost ţinute animalele şi au dorit să vadă caii din camioane, însă până în jurul orei 4,00 cabalinele nu au fost lăsate să iasă din mijloacele de transport.

”Normele sanitar-veterinare s-au încălcat încă din mai, de la îmbarcarea cailor, lucru constatat şi sancţionat de altfel. În mod normal, animalele ar fi trebuit transportate până la destinaţie (n.r., abator) şi acolo, dacă era vreo problemă, animalele ar fi trebuit debarcate şi să se urmeze procedurile. Într-un fel sau altul, caii au fost debarcaţi într-un judeţ (n.r., Brăila) indemn la o boală pentru care s-au cheltuit foarte mulţi bani. Dar s-a depăşit acest moment”, a declarat pentru AGERPRES consilierul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, Bogdan Novenschi.

El a mai spus că duminică nu au putut fi transportaţi decât 22 din cei 41 de cai pentru că doar aceştia aveau paşapoarte aparţinând Vier Pfoten.

”Ceilalţi cai aveau paşapoarte ale unor localnici care nu erau introduşi în baza de date a codului de exploataţie a fermei din Urleasca, iar tehnic, în aceste condiţii, mişcarea lor din fermă era imposibilă. S-a putut face mişcarea doar pentru cei care aveau actele în regulă, urmând ca după ce Vier Pfoten rezolvă problema proprietăţii celorlalţi cai, prin custodie sau donaţie, să se întocmească documentele, iar caii să ajungă la Tulcea”, a menţionat Bogdan Novenschi.

Cei 22 de cai care au fost transportaţi duminică din judeţul Brăila în Delta Dunării, judeţul Tulcea, fac parte din grupul de 54 de animale al cărui transport spre un abator din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost oprit în luna mai de mai multe organizaţii neguvernamentale în satul Urleasca, judeţul Brăila.

Pe 12 mai, aflat în zona Letea pentru a pregăti vizita unor oficiali guvernamentali din Austria, reprezentantul asociaţiei, Kuki Bărbuceanu, a constatat că mai mulţi cai, unii dintre ei bolnavi de anemie infecţioasă, au fost prinşi şi lăsaţi fără îngrijiri medicale, el sesizând autorităţile cu privire la această situaţie pe data de 18 mai.

Două zile mai târziu, cei 54 de cai au fost încărcaţi pe un camion, până la Brăila, cinci cai murind. Ca urmare a caracteristicii sinusoidale a bolii, analizele efectuate de medicii veterinari din Brăila au relevat că doar 10 cai sunt bolnavi de anemie infecţioasă, deşi la Tulcea 19 cai erau pozitivi la această boală. În Brăila cei 10 cai au fost eutanasiaţi. Alţi doi mânji s-au născut în ferma din satul Urleasca.

Cei 22 de cai care au ajuns duminică la Cardon, Delta Dunării, conform normelor sanitar-veterinare, trebuie să stea trei luni în ţarc pentru monitorizarea şi repetarea analizelor.

Acţiunile Vier Pfoten în Deltă au început în decembrie 2010, când fundaţia a efectuat un transport de 105 tone de nutreţ pentru caii crescuţi în stare de semi-sălbăticie în Pădurea Letea, arie naturală strict protejată din Delta Dunării, proiectul organizaţiei vizând obţinerea unei suprafeţe de pe grindul Letea pentru amenajarea unei zone unde caii să poată fi observaţi de turişti.

Proiectul nu a beneficiat până în prezent de sprijinul autorităţilor tulcene, având în vedere situaţia sanitar-veterinară a zonei aflate la graniţa de est a Uniunii Europene, fragilitatea eco-sistemelor din Delta Dunării, dar şi situaţia terenurilor din Rezervaţie care sunt domeniu public de interes naţional.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata