De ce a susţinut Traian Băsescu, pe ascuns dar ulterior şi pe faţă, proiectul Roşia Montană

Traian Basescu a dezinformat in mod grav opinia publica interna si externa. Deliberat. Atunci cand s-a referit la alte exploatari de aur decat Rosia Montana si care ar apartine statului roman. Si ar putea aduce mari cantitati din cel mai pretios metal in tezaurul Bancii Nationale.

El s-a referit la societatea Deva Gold SA. Aceasta este detinuta, in proporte de 80%, de societatea Deva Gold Ltd din Barbados. Deci Basescu stia bine ca societatea nu apartine statului decat in proportie de 20%. Si cu atat mai putin romanilor. Cu exceptia unora, bine ascunsi in spatele unui offshore din Barbados. O mica insula din Caraibe. Prin intermediul careia sunt rulate, de multe ori, operatiuni ilegale.

Citeste si:  Andrei Gerea depune jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Economiei, la ora 17,00

Voi demonstra ca Deva Gold SA si Deva Gold Ltd sunt construite dupa o schema asemanatoare celei practicate de Gold Corporation, care va exploata Rosia Montana. Si merge pe cat de discret, pe atat de calculat in trena acestuia. Afacerea de la Deva este pusculita de bani a unora. In niciun caz a statului roman.

Se stie, fara nici cel mai mic dubiu, ca Gold Corporation, care intentioneaza, cu sprijinul Presedintelui Traian Basescu, sa treaca la exploatarea zacamintelor de la Rosia Montana, este o societate in proportie de 80 la suta canadiana, listata pe Bursa de la Toronto. Listarea pe Bursa presupune ca o serie de detalii, in mod obligatoriu, trebuie facute publice. Asa am putut afla ca, din tot ceea ce urmeaza sa se exploateze acolo, doar opt tone de aur vor reveni Romaniei.

Citeste si:  Preşedintele Traian Băsescu a câştigat definitiv procesul cu Dinu Patriciu

Ei bine, si Deva Gold SA este construita printr-o schema asemanatoare. La fel, numai 20 la suta din societate este detinuta de Agentia de Resurse Minerale. Restul, nu. Si Deva Gold este listata tot pe Bursa din Toronto. Statul roman se va alege tot cu un procent de numai 4 la suta din aurul care urmeaza sa fie extras. De pe acum, insa, afacerea este extraordinar de profitabila pentru proprietarii majoritari. De ce? Pentru ca, pe Bursa de la Toronto, desi nu a fost extras nici macar un gram de aur de la Certej, valoarea actiunilor a crescut, in ultimele doua luni, de cinci ori. Iar ca urmare a enuntului Presedintelui Traian Basescu, efectul va fi o crestere si mai mare. Continuarea pe dcnews.ro

Citește și
2 Comentarii
 1. Ilica Flavius spune

  Ce tara, ce conducatori, avem tone de resurse pretioase si asteptam sa vina altii sa le extraga si noi sa luam 4% specific romanesc,apare intrebarea fireasca de ce nu extragem noi „statul Roman” aurul de la Rosia Montana ???
  De ce nu investeste statul acolo ca ulterior sa scoata foarte mult profit ?Firmele care vin de ce vin ? pt ca nu e rentabil sau pentru ca o sa aiba profituri de sute de milioane de EUR ???
  Ce firma privata investeste intr-o afacere care nu e profitabila ????????
  Sau e mai convenabil asa ?? se poate fura mai bine prin intermediul acestor firme d-le Presedinte ?
  Cred ca noi ca si popor de meritam soarta …..pacat…

 2. Ioan Mihai spune

  Toata lumea vorbeste de cum este pacalit statul roman si cum suntem jefuiti de tone de aur, dar nimeni nu vorbeste sau nu vrea sa vorbeasca despre restul afacerii. Probabil nu se stie, sau nu se vrea a se stii.
  Cel putin, in zacamantul din Certej-Sacaramb, pretiosul sacarambit – un mineral unicat in lume, denumit la inceputri cand a fost descoperit – aurul problema-are ascuns pe langa aur si argint cantitati insemnate de alte minerale rare. Adica, in zacamantul Certej, aurul se gaseste amestecat intr-un conglomerat de metale rare denumit telur. Exploatatorul a declarat exploatarea doar a zacamantului de aur si argint fara a face vreo referire la: zinc, nichel, cobalt, wolfram, stibiu, antimoniu, cadmiu, crom si alte metale rare, continute de minereul aurifer si implicit extrase odata cu acesta.
  Este aproape imposibil, ca aceste minerale foarte valoroase sa fie aruncate in materialul steril.
  Este ridicol sa credem ca, un investitor, investeste miliarde de euro intr-o perioada lunga de timp (incepand cu anul 1997 si pe toata durata exploatarilor, proconizata a fi de 15 ani) doar pentru a obtine un profit modest din valorificarea aurului.
  Intradevar, afacerea cu aur este una foarte profitabila, dar nu este cu totul de neglijat profitul obtinut din valorificarea acestor metale rare, cu atat mai mult cu cant, costrile de extragere si prelucrare sunt acoperite de cele de extragere a aurului.
  Ce ziceti de asta?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata