Din fistic s-ar putea face o cafea decofeinizată

Cafeaua produsă dintr-un anumit tip de fistic ar putea oferi o alternativă decofeinizată şi sănătoasă la băutura fierbinte atât de răspândită, potrivit cercetărilor unor oameni de ştiinţă, menţionate de Daily Telegraph.

Ei susţin că, atent măcinat, fructul arborelui Pistacia terebinthus (terebintul, arbore răşinos cunoscut ca arborele de terebentină), care este mult mai mic decât fisticul normal, ar putea avea toată aroma cafelei şi ar fi mult mai ieftin. Poate părea exagerat, deoarece acest tip special de fistic provine de la un arbore ce dă o sevă din care se produce terebentina.

Însă chimiştii de la Universitatea York spun că acest fistic are aceeaşi „semnătură” chimică ca cea a adevăratei cafele – ea poate fi făcută să aibă acelaşi gust şi aceeaşi aromă. Ei arată că, atunci când fructul Pistacia terebinthus este prăjit 20 de minute la 200 de grade, acesta începe să aibă un profil chimic volatil asemănător cu al boabelor de cafea prăjită. Prin coacere, fisticul capătă arome de caramel şi zahăr ars, cu urme fine de lămâie şi ananas.

Boabele verzi de cafea trebuie să fie prăjite circa 10-15 minute, iar procesul de prăjire schimbă aroma cafelei finale. Cercetătorii speră să îmbunătăţească metoda de prăjire şi să micşoreze cantitatea de ulei din fructul de bază al Pistacia terebinthus, în vedera comercializării.

Pistacia terebinthus creşte natural în unele regiuni ale Turciei. Dr Mustafa Ozel, de la Universitatea York, arată că „procesul de prăjire poate fi dirijat în aşa fel încât să se ajungă la diferite arome şi să se reducă componentele nocive”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.