EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,10 RON
(-0.05%)
GBP
5,38 RON
(-0.18%)
CHF
4,49 RON
(-0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.13%)
BYN
1,67 RON
(-0.26%)
CAD
3,09 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,94 RON
(+0.13%)
JPY
0,04 RON
(+0.49%)
CZK
0,19 RON
(-0.24%)
INR
0,06 RON
(-0.42%)

RBS a ajutat la finanţarea ultimului dictator din Europa

Royal Bank of Scotland /RBS/ se află din nou în ochiul uraganului cu privire la etica practicilor sale după ce s-a descoperit că banca a participat la un acord privind emiterea unor obligaţiuni de stat în valoare de 489 de milioane de lire sterline către Belarus la începutul acestui an, o lună după ce preşedintele ţării, Aleksandr Lukaşenko, a ordonat reprimarea brutală a militanţilor prodemocraţie, informează în ediţia sa de luni (29 august 2011) The Independent. RBS a acceptat să renunţe la colaborarea cu Aleksandr Lukaşenko după ce disidenţii belaruşi i-au reproşat rolul său în emiterea acestor obligaţiuni, menţionează publicaţia.

În timp ce multe companii internaţionale refuză să investească în Belarus şi regimul său represiv, RBS s-a implicat în Belarus, în luna ianuarie a acestui an, alături de banca rusă Sberbank, BNP Paribas şi Deutsche Bank. La acea vreme, sute de oameni tocmai fuseseră arestaţi de poliţia secretă belarusă, iar acuzaţiile privind tortura erau răspândite şi credibile.

Royal Bank of Scotland este singura bancă britanică care a realizat recent acorduri financiare directe cu guvernul din Belarus. Dezvăluirile au loc într-un moment în care îngrijorările cresc în ceea ce priveşte etica investiţiilor făcute de bancă.

La începutul acestei luni, The Independent scria despre modul în care importante bănci britanice, între care şi RBS, au continuat să investească sute de milioane de lire sterline în companii care produc bombe cu fragmentaţie – în pofida unei interdicţii la nivel global care scoate în afara legii producerea şi comercializarea unor astfel de arme.

RBS susţine că tratează cu seriozitate încălcările drepturilor omului. Pe site-ul său, banca afirmă: „Royal Bank of Scotland Group se angajează să respecte drepturile omului în toate domeniile operaţiunilor sale şi în sfera sa de influenţă”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata