EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,10 RON
(-0.05%)
GBP
5,38 RON
(-0.18%)
CHF
4,49 RON
(-0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.13%)
BYN
1,67 RON
(-0.26%)
CAD
3,09 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,94 RON
(+0.13%)
JPY
0,04 RON
(+0.49%)
CZK
0,19 RON
(-0.24%)
INR
0,06 RON
(-0.42%)

Pilula pentru protecţie solară făcută din coral

– Daca iubiti soarele dar nu va place deloc sa folositi crema sau spray pentru protectie solara la cateva ore, s-ar putea sa primiti ajutor dupa ce oamenii de stiinta britanici au descoperit unul din secretele marii, relateaza Daily Mail in editia de miercuri (31 august 2011).

Acestia au aflat secretul coralilor care se apara de razele ultraviolete daunatoare ale Soarelui si spera sa foloseasca aceasta informatie pentru a produce „pilula pentru protectie solara”.

O singura pastila ar putea asigura protectie pentru ochi si piele timp de cateva saptamani, ar putea reduce riscul aparitiei cancerului, si ar indeparta nevoia folosirii cremelor si a ochelarilor de soare, evitand aparitia ridurilor sau a altor semne de imbatranire agravate de Soare.

Totusi nu ar ajuta la bronzarea pielii, ceea ce inseamna ca iubitorii de Soare ar trebui sa apeleze la un bronz artificial daca isi doresc „o stralucire a pieleii”.

Pilula ar putea fi testata pe oameni in cinci ani si ar fi disponibila peste tot si accesibila din punct de vedere al pretului in aproximativ zece ani, a declarat cercetatorii de la Colegiul Regelui din Londra.

Acestia s-au inspirat din mostrele de coral colectate din Reciful Marea Bariera a Australiei. Se stie ca organismele marine, care locuiesc in ape mici, se pot proteja singure de razele Soarelui si s-a crezut ca aceasta protectie se datoreaza unor compusi creati de algele care traiesc aici.

Prin colectarea coralilor in timpul unor scufundari nocturne, urmata de expunerea lor la Soare, oamenii de stiinta au putut vedea in functiune mecanismul de fabricare a protectiei solare si a demonstrat ca acesti corali isi produc propria protectie solara dintr-un zid produs de alge.

Doctorul Paul Long a spus: „Am descoperit ca algele produc un compus care credem ca este transportat spre coral, care apoi se modifica intr-o protectie solara, fiin in beneficiul atat a coralilor cat si al algelor. Nu numai ca aceasta ii protejeaza de efectul daunator al razelor ultraviolete, dar am observat ca si pestii care se hranesc din coral beneficiaza de aceasta protectie, asadar e clar ca aceasta se transmite de-a lungul lantului trofic”.

Atunci cand pestii se hranesc din corali compusul de protectie solara, un amino-acid, ajunge in structura ochilor si a pielii lor.

Oamenii de stiinta sunt aproape de a realiza acest compus si in laborator, iar dr. Long spune ca este „absolut reala ideea ca dupa ce inghitim pilula vom gasi compusul de protectie in pielea si ochii nostri”.

Toata cercetarea a fost finantata de catre Consiliul de Cercetare in Stiinta Biologica si Biotehnologica. Aceast studiu ar putea duce la dezvoltarea abilitatii de tolerare a razelor solare pentru cartofi si grau, o industrie ce ar putea inflori in tarile calduroase unde proviziile sunt amenintate.

Foto: Daily Mail

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata