EUR
4,83 RON
(-0.01%)
USD
4,07 RON
(+1.41%)
GBP
5,35 RON
(+0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.15%)
BGN
2,46 RON
(+0.69%)
BYN
1,67 RON
(+1.01%)
CAD
3,07 RON
(+0.18%)
RSD
0,04 RON
(-0.06%)
AUD
2,94 RON
(-0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.8%)
CZK
0,19 RON
(-0.42%)
INR
0,05 RON
(+1%)

Sex? Mai bine îmi iau un hamster: De ce libidoul femeilor pur şi simplu nu se potriveşte cu cel al bărbaţilor

– Anii ’60 anuntau zorii unei noi politici sexuale ce transmitea si primea intelepciune, iar atunci cand venea vorba despre libidou, femeile si barbatii erau egali. Datorita pilulei contraceptive si a unor schimbari de atitudini, sexul era in sfarsit amuzant pentru o generatie de femei a caror predecesoare trebuiau sa fie cat mai concentrate asupra vietii de familie, relateaza Daily Mail.

Dar, in ciuda revolutiei sexuale, nu exista nici o serie de dovezi convingatoare care sa spuna ca femeile experimenteaza un nivel mai redus de dorinta fata de barbati. Acesta este unul din subiectele de discutie a unei noi carti a unei academiciene pe nume Catherine Hakim, si care se numeste: „Honey Money: The Power Of Erotic Capital”.

Ca parte din cercetare, aceasta a adunat numeroase sondaje internationale despre sex, a caror rezultate au distrus mitul care spunea ca femeile si barbatii au aceleasi porniri sexuale.

Hakim crede ca putine persoane indraznesc sa puna la indoiala presupunerea feminista ca sexualitatea femeilor a inflorit dupa ce a fost reprimata decenii intregi. Ea sustine ca s-a ajuns pana la punctul in care, daca recunosti ca esti celibatar, este asemanator cu a recunoaste ca suferi de o boala jenanta.

Totusi studii de-a lungul Europei arata ca o treime dintre femei au o dorinta sexuala scazuta sau inexistenta. Si, in ciuda culturii sexualizate in care traim cu totii, majoritatea acestor femei nu considera acest lucru o problema.

De fapt, atunci cand vine vorba despre ce lucruri face o femeie fericita, doar un sfert din ele au spus ca sexul le face extrem de fericite, cu mult mai putin decat cele 42 % dintre femei care au ales un animal de companie ca un factor de fericire. Si acesta este rezultatul unui sondaj important ce a avut ca subiecti 12.000 de femei din 21 de tari in anul 2008.

Un alt sondaj, de aceasta data in 58 de tari, arata ca femeile considera mai important aspectul fizic decat sexul, atunci cand vine vorba despre ce este important pentru a avea o viata buna.

Atunci, de ce tinerele adolescente sunt predispuse sa aiba mai multi parteneri pana sa se aseze la casa lor?  Pana la varsta de 30 de ani, atat barbatii cat si femeile isi doresc sa aiba o viata sexuala mai activa, dupa aceasta varsta insa, numarul femeilor care nu mai au o viata sexuala creste rapid.

Sondajele arata ca interesul unei femei fata de sex se diminueaza mult mai repede decat interesul unui barbat dupa primii doi ani de relatie. Consecintele? Multi dintre barbati devin frustrati, iar specialistii spun ca acest lucru se datoreaza in primul rand aparitiei unui copil. In acel moment atentia femeii este indreptata mai mult spre copil, iar acest aspect diminueaza dorinta sexuala a acesteia.

In cartea doamnei Hakim, este mentionat un studiu facut asupra a 100 de cupluri australiene. Acestia au fost rugati sa tina un jurnal zilnic in ceea ce priveste activitatea sexuala timp de noua luni, iar unul din rezultate a fost ca femeile foloseau in mod constant sexul ca o unealta pentru a obtine ceva ce isi doreau.

Totusi, aceasta diferenta in dorinta intre barbati si femei are drept consecinta faptul ca barbatii sunt de doua ori mai predispusi la a avea o aventura sau o relatie extraconjugala mai lunga.

Deci, revolutia sexuala a fost la fel de scurta ca si un vis frumos?

Pentru barbati aparitia pilulei contraceptive a fost un avantaj, deoarece nu mai exista frica unei sarcini nedorite. In acelasi timp insa, dorinta de egalitate intre femei si barbati, a facut sa existe o presiune asupra femeilor, nevoite sa demosntreze ca sunt „normale” si devenind astfel poate la fel de experimentate ca si barbatii.

Anii ’80 au venit cu SIDA, iar aceasta boala a fost un regres spre notiunea de angajament si fidelitate, insa acest aspect nu a fost atat de bine implementat si acceptat. Femeile au in continuare mai multi parteneri decat aveau inainte, insa barbatii au de doua ori mai mult.

Asadar revolutia sexuala nu a schimbat imaginea de ansamblu prea mult.

Mitul feminist a dorintelor egale alimenteaza furia unor barbati fata de femeile care refuza sa aiba un act sexual.

In ziua de azi o femeie este dispusa sa faca sex daca este atasata emotionala sau romantic de barbat. De asemenea este mai interesata in jocurile emotionale care duc spre infaptuirea actului sexual, in timp ce barbatii privesc sexul ca un obiectiv pe care trebuie sa il atinga.

Potrivit cartii doamnei Hakim, exista numeroase constatari care demosntreaza ca sexul are o contributie importanta pentru sanatate, fericire si pentru calitatea vietii noastre.

Economistii David Blanchflower si Andrew Oswald au reusit chiar sa puna un pret pe valoare unei vieti sexuale implinite. Dupa calculele lor din 2004, viata sexuala implinita valora 50.000 de dolari pe an.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata