Inimii îi prieşte mai mult o comedie decât un film de groază

 Un studiu american, prezentat în cursul acestei săptămâni la Congresul Societăţii europene de cardiologie desfăşurat la Paris, s-a ocupat de influenţa filmelor asupra stării inimii, ajungând la concluzia că cele mai bune sunt comediile, scrie site-ul femina.ch.

Filmele comice fac cu adevărat bine inimii, potrivit cercetătorilor de Universitatea din Maryland, în timp ce filmele de groază, dramele sau filmele de război pot produce stres şi afecta funcţiile vasculare ale spectatorului.

În cadrul studiului, cercetătorii au proiectat în faţa participanţilor secvenţa de deschidere a filmului „Saving private Ryan” („Salvaţi-l pe soldatul Ryan”), o scenă de 15 minute care prezintă debarcarea forţelor aliate pe plajele normande în 1944.

Citeste si:  Toyota îşi va dubla producţia de maşini hibride în 2011

Au urmat scene din „There”s Something about Mary”, „Shallow Hal” şi „Kingpin”, comediile fraţilor Farelly.

Când participanţii la studiu vizionau fragmente de comedii, pereţii vaselor lor sanguine se dilatau. În schimb, când s-au uitat la secvenţe din filmul de război, s-a întâmplat invers: pereţii vaselor se comprimau, reducând afluxul sanguin.

„Mesajul este simplu: râsul face bine la inimă”, spune doctorul Michael Miller, din echipa de cercetători. „Mărimea schimbării pe care am constatat-o în endoteliul vaselor după ce oamenii au râs este comparabilă cu binefacerile pe care le aduce gimnastica aerobică sau statina (medicament -n.r.)”, adaugă el.

Citeste si:  Cehia: A murit bărbatul care trăia de şase luni fără inimă

Medicii îi mai sfătuiesc pe spectatori, ca să guste mai bine filmul la care se uită, să evite floricelele de porumb şi să mănânce mai degrabă puţină ciocolată amăruie. Un studiu precedent arătase că alimentele bogate în cacao îmbunătăţesc fluxul sanguin şi scad presiunea arterială, datorită prezenţei antioxidanţilor.

Nu trebuie să exagerăm totuşi, pentru că elementele bune se găsesc în cacaua amară şi nu în grăsimile şi zaharurile adăugate în ciocolată. Cardiologii recomandă prin urmare consumul de ciocolată amăruie de calitate, în cantitate mică.

Citeste si:  Laurenţiu Baciu (LAPAR): Fermierii vor încheia cu pierderi anul financiar 2012 - 2013
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata