Urâţii de la locul de muncă merită o „compensaţie morală”

 Cei care au succes în viaţă sunt frumoşii „obiectivi”, nu urâţeii care plac, iar un aspect fizic decent permite să faci carieră mai uşor şi să câştigi mai mult. Statisticile sunt atât de clare în acest sens, încât reputatul economist american Daniel S. Hamermesh, profesor la Universitatea Austin din Texas, a lansat în ultima sa carte „Beauty Pays – Why Attractive People Are More Successful”, publicată de Princeton University Press, propunerea unei „compensaţii morale” pentru cei vitregiţi de natură, scrie ziarul italian La Repubblica în ediţia de miercuri.

„Persoanele obiectiv frumoase fac o carieră mai uşor şi câştigă mai mult: cu 4% bărbaţii şi 8% femeile””, susţine Hamermesh, care a calculat că bărbaţii urâţi suferă o penalizare de 13% din salariu, în schimb diferenţa creşte la cei frumoşi până la 17% în plus pentru bărbaţi şi 12% pentru femei în caz de frumuseţe orbitoare.

Citeste si:  Accesul la internet, puternic marcat de inegalitatea între sexe

Cum se face că unul dintre cei mai respectaţi economişti din domeniul forţei de muncă din lume a calculat daunele economice aduse de urâţenie? Pe lângă activitatea academică, el este şi consilier pentru persoanele care şi-au distrus înfăţişarea muncind. Ai făcut cocoaşă de la statul la calculator? – Hamermesh ţi-a calculat despăgubirea datorată.

Odată stabilit că există persoane obiectiv fascinante şi restrângând câmpul de cercetare la faţă, Hamermesh a început să demonstreze ştiinţific că cine are noroc să se nască frumos câştigă mai mult, găseşte de lucru mai uşor, face carieră şi întâlneşte şi sufletul pereche. „Pe scurt, pentru un bărbat este mai important să fie frumos la locul de muncă, în timp ce pentru o femeie în viaţa privată””, spune el.

Citeste si:  Gov't allots 35 million euros to Lia Manoliu stadium's works

Timothy Judge de la Universitatea din Florida a arătat că frumuseţea ajută la serviciu, deoarece creşte încrederea în sine şi catalizează atenţia celorlalţi. „Cine este frumos câştigă mai mult, independent de inteligenţa şi pregătirea sa”, a scris cercetătorul în Journal of Applied Physiology, după ce a examinat bărbaţi şi femei cu vârsta între 25-75 de ani.

În SUA există deja persoane care au apelat la justiţie, plângându-se de discriminarea suferită din cauza unui nas prea mare sau a unor incisivi proeminenţi. |În opinia lui Hamermesh, legile cele mai potrivite pentru protejarea urâţilor ar putea fi cele privind persoanele cu handicap. El spune că şi la universitate se practică discriminarea, având în vedere că studenţii evaluează mai bine şi frecventează mai mult cursurile unor profesori arătoşi.

Citeste si:  UniCredit ar putea vinde fondul de investiţii Pioneer fund

„În psihiatrie este la fel: medicii atrăgători sunt cei care au mai mult succes cu pacienţii. În anii „60 şi „70, Harry Sullivan a demonstrat că psihiatrii obiectiv frumoşi sunt cei care se fac mai ascultaţi şi obţin rezultate mai bune în spital””, – a declarat Adelia Lucattini, preşedinte al Societăţii Internaţionale de Psihiatrie Integrativă şi Salutogeneză din Roma.

Hamermesh crede că este inutil să recurgi la chirurgie plastică, deoarece pentru fiecare dolar cheltuit, rentabilitatea este de numai 4 cenţi. Potrivit unui sondaj al Journal of Research in Personality, frumuseţea nu-ţi aduce întotdeauna fericire iar a obţine tot ce ai dorit cu ardoare nu te face mai liniştit.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close