EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Apel pentru apărarea Consiliului Ştiinţific al Parcului Naţional Ceahlău

Mai multe organizaţii neguvernamentale consacrate protecţiei mediului au depus, ieri, 1 septembrie 2011, la Academia Română, un document prin care solicită apărarea actualului Consiliu Ştiinţific al Parcului Naţional Ceahlău, din care Consiliul Judeţean Neamţ vrea să elimine membrii care se opun construirii unei pârtii de schi în zona de protecţie totală. Conform unuia dintre semnatarii acestui apel, Cristian Grecu, vicepreşedintele Academiei, Cristian Hera, l-a rugat pe Dan Munteanu, preşedinte al Comisiei  Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române, să facă verificări în teren în legătură cu situaţia din Parcul Naţional Ceahlău.

Cunoscând situaţii anterioare în care Academia nu a stopat intervenţiile umane nepermise de statutul de rezervaţie, unii sunt sceptici însă cu privire la rolul pe care îl va juca cel mai înalt for ştiinţific din ţară în problema Ceahlăului.

„Noile măsuri propuse sunt de aceeaşi sorginte, factură şi pe aceeaşi linie cu «dezvoltarea» zonei lacului Cuiejdel, «amenajarea» Cozlei, inclusiv tăierea viitoare a peste 1.000 de arbori, pentru o noua pârtie, plus anexe”, a comentat un cercetător care a dorit să rămână anonim.

Redăm în continuare Apelul depus la Academie.

APEL

Subscrisele organizaţii neguvernamentale – ce au între obiectivele statutare protecţia mediului, conservarea biodiversităţii şi dezvoltarea durabilă – am luat act cu îngrijorare de decizia şi demersurile oficiale ale Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ având ca scop dizolvarea Consiliului Ştiinţific al Parcului Naţional Ceahlău (PNC).

Această iniţiativă a CJ Neamţ se înscrie în contextul mai larg al agresiunii antropice asupra ariilor naturale protejate din România, fenomen ce a cunoscut o amplificare semnificativă după adoptarea legii nr.49/2011, act legislativ care include prevederi permisive pentru activităţi cu efect negativ asupra ariilor naturale protejate.

Consiliul Ştiinţific al Parcului Naţional Ceahlău s-a remarcat prin opoziţia faţă de proiectele de investiţii nesustenabile, costisitoare si dăunătoare mediului natural ce se intenţionează a fi demarate în zonă. Serviciul de administrare al PNC, direct subordonat CJ Neamţ, sprijină însă aceste proiecte, în detrimentul PNC şi împotriva scopurilor efective pentru care acest Serviciu a fost înfiinţat, erijându-se astfel în postura de servanţi obedienţi ai intereselor de afaceri.

În atari condiţii, Consiliul Ştiinţific al PNC a rămas singura redută locală efectivă în protejarea PNC împotriva dezvoltatorilor imobiliari şi agenţilor economici care au ca obiect de activitate exploatarea forestieră.

Facem apel la Dumneavoastră ca, prin autoritatea ştiinţifică şi probitatea morală ce vă caracterizează, să sprijiniţi actualul Consiliu Ştiinţific al PNC în îndeplinirea funcţiilor pentru care a fost desemnat, într-un context al mizelor economice şi influenţelor politice devenit tot mai ostil pentru patrimoniul natural naţional.

Totodată, vă rugăm să vegheaţi ca un astfel de precedent periculos să nu fie creat. Acceptarea dizolvării unui Consiliu Ştiinţific al unei arii naturale protejate cu motivaţii atât de oneroase, cu o argumentare atât de vagă şi de inconsistentă şi în condiţii atât de arbitrare va genera un val de acţiuni similare din partea numeroaselor grupuri de interese fără scrupule ce exploatează oportunităţi de afaceri pe teritoriul ariilor naturale protejate, atentând la însuşi statutul de „arie naturala protejată” şi care astfel va deveni o formă lipsită de conţinut.

Vă informăm că organizaţiile semnatare ale acestui apel (a cărei listă de semnături rămâne deschisă) vor face toate demersurile necesare pe lângă Comisia Europeană şi alte foruri internaţionale de profil pentru ca situaţia gravă a ariilor naturale protejate din România să fie în detaliu cunoscută.

Cu profund respect,

Semnatari:

1. Asociaţia Eco-Civica, prin preşedinte Nicolae Rădulescu-Dobrogea
2. Asociaţia ARIN, prin preşedinte Codruţa Nedelcu
3. Fundaţia Terra Mileniul III    prin preşedinte Lavinia Andrei

Întocmit:

4. Asociaţia Acţiunea Civică Directă-Ceahlău, prin preşedinte Cristian Grecu

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata