EUR
4,85 RON
(+0.06%)
USD
4,36 RON
(-0.07%)
GBP
5,39 RON
(+0.01%)
CHF
4,54 RON
(-0.24%)
BGN
2,48 RON
(+0.16%)
BYN
1,81 RON
(-0.07%)
CAD
3,17 RON
(-0.07%)
RSD
0,04 RON
(+0.07%)
AUD
2,91 RON
(-0.51%)
JPY
0,04 RON
(+0.17%)
CZK
0,18 RON
(-0.03%)
INR
0,06 RON
(-0.15%)

Copiii europeni dau nume sateliţilor din programul Galileo

 Sateliţii artificiali care vor fi puşi pe orbită în cadrul programului european de navigaţie prin satelit Galileo vor primi numele copiilor europeni care vor câştiga un concurs de desene privind spaţiul cosmic sau aeronautica, informează joi EFE.

Primii doi sateliţi care urmează a fi lansaţi la 20 octombrie vor purta numele copiilor câştigători din Belgia (Thijs) şi Bulgaria (Natalia), pentru care concursul a avut deja loc în cursul acestui an, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Joi, Comisia Europeană a lansat concursul în celelalte 25 de state membre ale UE pentru a denumi sateliţii care vor fi lansaţi până în 2019. Această iniţiativă se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 9 şi 11 ani.

Ordinea în care sateliţii vor primi numele copiilor este determinată de ordinea alfabetică a numelor statelor membre scrise în limbile naţionale.

„Dorim să încurajăm creativitatea copiilor şi să cultivăm de la o vârstă fragedă entuziasmul lor în legatură cu spaţiul cosmic şi oportunităţile oferite de acesta”, a declarat Antonio Tajani, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil pentru întreprinderi şi politici industriale, potrivit comunicatului.

„Recompensăm această creativitate cu o ocazie unică – aceea de a oferi pentru 27 de copii şansa de a-şi împrumuta numele unui satelit”, a mai spus Antonio Tajani.

De la 1 septembrie la 15 noiembrie, copiii care trăiesc în UE şi s-au născut în anii 2000, 2001 şi 2002 – când a început programul Galileo – sunt invitaţi să realizeze un desen legat de spaţiul cosmic şi aeronautică şi să-l încarce pe pagina de internet a concursului.

În fiecare ţară, un juriu naţional va alege cel mai bun desen, iar numele copilului câştigător va fi împrumutat unuia dintre sateliţii din constelaţia Galileo, adaugă comunicatul.

Lansările de sateliţi vor avea loc în mod regulat începând din 2012 până la completarea constelaţiei (care ar trebui să conţină 30 de sateliţi)

Programul Galileo instituie un sistem global de navigaţie prin satelit similar cu sistemul GPS. În condiţiile în care importanţa aplicaţiilor de navigaţie prin satelit este tot mai mare, atât pentru întreprinderi cât şi pentru cetăţeni, Galileo va garanta independenţa Europei în acest domeniu important, garantând disponibilitatea acestor aplicaţii, potrivit Comisiei Europene.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata