O studentă de 18 ani a descoperit cum se dezintegrează o cometă

– Este un eveniment pe care orice astronom profesionist l-ar descrie ca fiind o descoperire unică în viaţă. Însă pentru o studentă de 18 ani din Marea Britanie faptul că a asistat la fragmentarea cometei pe care o studia a devenit punctul culminant al unui program estival de muncă din cadrul proiectului de milioane de dolari Faulkes Telescope Project, relatează Discovery News.

Aceasta a fost doar cireaşa de pe tort! Hannah Blyth, de la colegiul St. John din Cradiff, a asistat totodată si la descoperirea a peste 20 de asteroizi necunoscuţi până acum, doi dintre ei descoperindu-i singură.

După ce a surprins imagini ale cometei 213P Van Ness, Blyth şi-a dat seama imediat ca aceasta nu este o descoperire obişnuită. Alături de coordonatorul programului Nick Howes şi celebrii vânători de asterozi Giovanni Sostero si Ernesto Guido, echipa a detectat fragmentarea cometei în fotografiile tinerei.

Howes a făcut anterior o descoperire asemănătoare când a surprins cometa C2007 C3 in martie 2010, aşa că şi-a dat seama imediat de semnificaţia imaginilor surprinse.

Fragmentarea cometelor este rar observată, dar se poate produce atunci când sunt foarte aproape de Soare şi pot rezulta urme spectaculoase de gaz, praf şi particule de gheaţă. Aceste urme rezultă din miezul de gheaţă (sau nucleul), astfel că atunci cănd se încălzeşte, vaporii din purificarea gheţei sunt degajaţi in spaţiu, mişcând praful sau alte materiale.

În cazuri extreme, nucleul se fisurează şi se fragmentează, exact ceea ce echipa Faulkes crede că s-a întâmplat cu 213P Van Ness. Totuşi, se pare că fragmentarea nu este un eveniment recent.

„Cometa 213P Van Ness este încă urmărită. Fragmentele, care se pare că s-au desprins în urmă cu şase ani, au nevoie să fie urmărite în continuare, deoarece este foarte interesant faptul că un fragment a rezistat atât de mult şi nu a dispărut în totalitate”.

Hannah a declarat pentru Discovery News că „viaţa unui astronom poate fi foarte frustrantă  dacă vremea este împotriva ta şi dacă telescopul nu este reglat. Din fericire pentru mine, majoritatea sesiunilor mele de observare au mers perfect”. Deşi tânăra a realizat atât de multe până acum în astronomie, Hannah are alte idei pentru următorul său pas academic. „Astronomia cu siguranţă va exista în viitorul meu. O carieră în ştiinţă este cu siguranţă unul din planurile mele, cel mai probabil în zona biochimiei”.

În ceea ce priveşte cometa 213P Van Ness se pare că „fragmentele se îndepărtează în continuare de nucleul principal”, potrivit lui Howes şi „iniţial am crezut că acest proces va fi similar cu cel al cometei C2007 Q3 pe care l-am surprins anul trecut, în care fragmentul se sublima. Totuşi, raportul IAU cu analiza JPL a pus un semn de întrebare asupra acestuia, aşa că vom continua să urmărim în următoarele luni această fragmentare”.

„Aceşti «intruşi» enigmatici sunt cu adevărat fascinanţi”, concluzionează Howes.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.