EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

BNR omoară creditul în valută: Vezi noile reguli de creditare

– Banca Naţională a României a publicat proiectul pentru noul regulament privind creditarea persoanelor fizice. Accesul la creditare va fi mult mai greu, în special pentru creditele în valută, care este foarte probabil să dispară.

Din regulamentul BNR:

Creditul pentru consum se va limita la maximum 5 ani – până acum, creditul de consum se acorda şi pe 10 ani. La un credit pe 5 ani, rata este considerabil mai mare, deci eligibilitatea se potenţialilor debitori este redusă.

– La acordarea creditelor de consum denominate în valută sau indexate la cursul unei valute, solicitantul trebuie să dispună de garanţii reale si/sau personale la un nivel de minimum 133% din valoarea creditului – asta înseamnă practic eliminarea creditului de consum în valută.

– Valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăsi 85% din valoarea imobilului pentru achiziţionarea căruia se solicită creditul si/sau din valoarea devizului estimativ în cazul creditelor acordate în lei, notează Money.ro

Potrivit proiectului BNR, la fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de indatorare, bancile vor trebui sa ia in considerare o depreciere (soc valutar) cu 35,5% pentru euro, 52,6% pentru franc elvetian si 40,9% pentru dolar. In cazul celorlalte valute se folosesc valorile pentru franc elvetian. In scenariille de risc, rata dobanzii scade cu 0,6%  pentru toate monedele, iar veniturile, cu 6%.

In proiectul bancii centrale se mai specifica si faptul ca imprumutatorii trebuie sa puna la dispozitia persoanelor fizice care solicita acordarea unui credit in valuta sau indexat la cursul unei valute brosuri editate continand avertizari cu privire la posibilitatea si consecintele cresterii costului creditului in cazul materializarii riscului valutar, precum si recomandari asupra nivelului gradului de indatorare acceptabil pentru diferitele categorii de clientela.

CITESTE INTEGRAL Proiectul BNR pentru noul regulament privind creditele destinate persoanelor fizice

Citește și
1 Comentariu
  1. ion spune

    Prin ce mijloace ar trebui corectata alta aberatie romaneasca , facturile la telefonia mobila platite in alte valute decit leul ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata