CSA: Societăţile de asigurare pot plăti direct partea din despăgubire către furnizorii de piese auto

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a analizat aspectele semnalate de Asociaţia Distribuitorilor de Piese Auto din România (ADPAR), care acuză pratici neconcurenţiale ale companiilor de asigurări, şi subliniază că societăţile de asigurare pot plăti direct partea din despăgubire către furnizorii de piese, informează compania.

Potrivit unui comunicat al CSA, plata părţii din despăgubire aferentă pieselor auto înlocuitoare poate fi făcută de societăţile de asigurare direct către furnizorii de piese, nefiind încalcate prevederile legale privind activitatea de asigurare, pentru că piesele sunt utilizate în cadrul activităţii de lichidare a daunelor (adică soluţionarea dosarelor de daună) şi nu în scop comercial (obţinerea de profit din revânzarea lor).
În vederea soluţionării dosarelor de daună, societăţile de asigurare şi unităţile reparatoare folosesc de foarte mult timp convenţii de colaborare, care sunt contracte comerciale încheiate de comun acord de către părţile semnatare, cu termeni şi condiţii de lucru şi decontare negociate de acestea.

Întrucât valoarea despăgubirilor plătite se reflectă direct proporţional în valoarea primelor de asigurare pe care asiguraţii trebuie să le plătească şi având în vedere contextul economic nefavorabil din ultimii ani, societăţile de asigurare au luat decizia de a controla mai riguros costurile cu despăgubirile, cu respectarea cadrului legal şi fără ca drepturile păgubiţilor să fie afectate în vreun fel.

Citeste si:  Sorin Oprescu: La regionalizare să se ţină cont de un spital pilon al fiecărei regiuni

Potrivit CSA, una dintre aceste măsuri a fost extinderea colaborării şi cu furnizorii de piese, prin încheierea de convenţii de colaborare cu unităţile reparatoare şi/sau distribuitorii de piese, care stabilesc condiţiile de colaborare şi decontare între părţile semnatare.

‘Subliniem faptul că încheierea convenţiilor de colaborare nu îngrădeşte sub nicio formă dreptul păgubitului de a efectua reparaţiile în orice unitate reparatoare doreşte (indiferent dacă aceasta are sau nu încheiată o convenţie de colaborare cu societatea de asigurare) şi nici posibilitatea achiziţionării pieselor de schimb şi materialelor de la orice unitate de specialitate’, se precizează în comunicatul CSA.

Astfel, păgubitul care deţine o asigurare obligatorie RCA se poate adresa unei unităţi reparatoare cu care societatea de asigurare nu are încheiată o convenţie. În acest caz, plata se face în termenul prevăzut de normele emise de CSA, respectiv de maximum 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii răspunderii şi cuantificării daunei.

Citeste si:  Exproprierile pentru realizarea de obiective de interes naţional, aprobate în Comisia de privatizare

De asemenea, păgubitul se poate adresa unei unităţi reparatoare care are convenţie încheiată cu societatea de asigurare. În acest caz, colaborarea dintre societatea de asigurare şi unitatea reparatoare se face în condiţiile convenţiei, iar decontarea se realizează la termenele agreate de comun acord (şi care pot fi mai mari decât termenul prevăzut de norme).

Păgubiţii care se consideră prejudiciaţi de către societăţile de asigurare se pot adresa Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor cu o reclamaţie, drept care le este adus la cunoştinţă fiind precizat în poliţa de asigurare RCA.

Cu toate că sunt informaţi cu privire la acest drept, numărul de reclamaţii referitoare la asigurările RCA primite de CSA în anul 2010 a reprezentat numai 1,5% din numărul de dosare de daune avizate de societăţile de asigurare la nivel naţional, fapt care arată că nemulţumirile păgubiţilor sunt cazuri izolate şi nu reprezintă nicidecum un fenomen, se mai arată în comunicatul CSA.

Citeste si:  Casa mitropolitului Dosoftei adăposteşte cel mai vechi manuscris românesc datat

Instituţia susţine că Utilizarea convenţiilor de colaborare nu îngrădeşte nici dreptul unităţilor reparatoare independente de a achiziţiona piese de schimb în scop de revânzare, deoarece prevederile unui contract comercial (aşa cum este şi convenţia de colaborare) se aplică doar părţilor semnatare care au agreat termenii şi condiţiile contractului, nu şi în relaţiile cu terţe persoane.

Pe de altă parte, CSA solicită ADPAR să aducă dovezi concrete referitoare la acuzaţia potrivit căreia societăţile de asigurare încasează ‘taxe/comisioane/bonusuri pe volumul achiziţiilor achitate de asigurători’.
În eventualitatea în care părţile semnatare ale convenţiei de colaborare negociază discounturi ale sumelor plătite de societatea de asigurare, acest lucru nu înseamnă obţinerea de venituri de către societatea de asigurare, mai arată CSA.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close