Iranul negociază propriul „compromis nuclear”

Iranul pare dispus să accepte planul propus de Rusia în vederea depăşirii situaţiei de criză din jurul programului nuclear iranian, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Potrivit directorului Organizaţiei pentru Energie Atomică a Iranului, Fereydoon Abbasi, Teheranul ar putea accepta „un control deplin” din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică /AIEA/, cu condiţia suspendării sancţiunilor internaţionale.

Fereydoon Abbasi nu a precizat ce înţelege exact Teheranul prin „control deplin”. Pentru Occident, aceasta înseamnă că inspectorii vor putea să viziteze orice obiectiv nuclear iranian, să le pună întrebări specialiştilor iranieni în energie atomică şi să studieze orice document în domeniu. Nu există nicio garanţie că o asemenea formulare le va conveni iranienilor, comentează cotidianul rus.

Cu toate acestea, remarcă ziarul menţionat, este pentru prima dată în ultimii doi ani când Iranul reacţionează pozitiv la propunerea comunităţii internaţionale. Acest lucru ar putea însemna un pas înainte în reglementarea crizei cauzate de programul nuclear iranian, care în ultima vreme devenea din ce în ce mai acută.

Citeste si:  OMS va cerceta dacă virusul noii gripe "a scapat" din laborator

În acest context, stârneşte îngrijorare declaraţia părţii iraniene privind transferul principalelor capacităţi pentru îmbogăţirea uraniului către o uzină extrem de bine păzită, situată sub pământ în apropierea oraşului Kum.

În afară de aceasta, Abbasi a respins categoric propunerea privind schimbarea uraniului /în străinătate/ sau suspendarea operaţiunilor de îmbogăţire, iar la sfârşitul săptămânii trecute Teheranul a dat de înţeles că intenţionează să producă mult mai mult combustibil nuclear decât este necesar pentru reactorul de cercetare.

Nezavisimaia Gazeta subliniază că Abbasi, care a preluat conducerea Organizaţiei pentru Energie Atomică a Iranului în luna februarie, ar avea, în opinia serviciilor secrete occidentale, legătură directă cu activităţile ştiinţifice pentru crearea „bombei nucleare”.

După cum explică expertul rus Vladimir Novikov, la ora actuală conducerea iraniană este nevoită să ţină cont de o serie de aspecte.

Citeste si:  Criza laptelui a reunit miniştrii agriculturii din ţările UE

„În primul rând, este vorba despre necesitatea slăbirii sancţiunilor /internaţionale/, din cauza cărora este mult mai scump şi mai complicat să cumperi orice. În al doilea rând, Teheranul nu doreşte să se pomenească în situaţia în care îşi va suspenda realizarea programului său nuclear, iar Occidentul nu-şi va onora promisiunile. Iar în al treilea rând, dacă programul va fi suspendat, societatea iraniană şi lumea musulmană vor interpreta aceasta ca pe o capitulare”, declară Novikov pentru Nezavisimaia Gazeta.

În opinia expertului, recenta declaraţie a Teheranului privind deschiderea spre o cooperare cu AIEA nu este decât o mişcare tactică. „Iranienii conştientizează că, atât timp cât se află pe drumul creării de posibilităţi pentru producerea de materiale nucleare, asupra lor se vor exercita presiuni, însă probabilitatea unei lovituri nu va fi prea mare. Un statu-quo poate fi menţinut o perioadă destul de lungă”, afirmă Novikov.

Citeste si:  De ce construieşte un dezvoltator eleno-britanic în România fără să aibă niciun client

Potrivit lui Novikov, la ora actuală are loc „un joc politic şi diplomatic”, deoarece nu este clar ce se înţelege exact prin „control deplin”. Expertul îşi exprimă îndoială că se vor putea înregistra mari progrese în planul cooperării dintre Iran şi AIEA în domeniile cele mai sensibile.

„În primul rând, acest lucru se referă la accesul către specialişti şi obiective care nu au legătură directă cu programul nuclear, dar care sunt importanţi pentru securitatea naţională a Iranului: de exemplu, în domeniul construcţiei de rachete”, precizează interlocutorul ziarului rus.

Novikov conchide că, atât timp cât situaţia din Orientul Mijlociu nu se va stabiliza, este greu de aşteptat din partea Iranului mare deschidere şi renunţarea la ideea creării de posibilităţ i tehnico¬ştiinţifice pentru un ciclu nuclear complet.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close