EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,11 RON
(0%)
GBP
5,36 RON
(+0.05%)
CHF
4,50 RON
(+0.01%)
BGN
2,48 RON
(-0.08%)
BYN
1,67 RON
(+0.27%)
CAD
3,07 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,94 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.01%)
CZK
0,18 RON
(+0.01%)
INR
0,05 RON
(-0.07%)

„Dorna”, „Albalact”, „Lacta” şi „Simultan” sunt suspectate că s-au înţeles pentru a participa cu oferte trucate la o licitaţie

Consiliul Concurenţei investighează patru companii producătoare de lactate suspectate că s-ar fi înţeles să participe cu oferte trucate la o licitaţie pentru atribuirea contractelor de ‘furnizare produse lactate pentru elevi şi preşcolari’.

Potrivit autorităţii de concurenţă, cele patru firme sunt Dorna SA Suceava, Albalact SA Alba, Lacta SA Giurgiu şi Simultan SRL Făget Timiş.

Procedura de achiziţie publică a fost organizată în 2 septembrie de Consiliul Judeţean Giurgiu iar valoarea totală a contractelor încheiate cu cele patru companii pentru perioada 2010 -2014 este de 17,9 milioane lei (aproximativ 4,2 milioane euro).

‘Suspectăm că ar exista o înţelegere între companiile inspectate de a participa cu oferte formale la licitaţie. În acest fel, contractele au fost adjudecate prin rotaţie, fiecare din cele patru companii câştigând cel puţin un contract. În domeniul achiziţiilor publice concurenţa se manifestă în momentul participării la licitaţii. De aceea, este foarte important să depistăm şi să corectăm disfuncţionalităţile din acest domeniu, astfel încât în final să avem o cheltuire eficientă a fondurilor publice’ a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Din septembrie 2009, autoritatea română de concurenţă a adoptat noile instrucţiuni privind politica de clemenţă, care se aplică atât înţelegerilor orizontale, cât şi restricţionărilor verticale foarte grave.

Legea concurenţei (nr. 21/1996) interzice orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenţei, în special cele care urmăresc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte, se precizează în comunicatul Consiliului Concurenţei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata